Djecu traže odmah, odrasle nakon provjera

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Nov.2014, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Djecu traže odmah, odrasle nakon provjera

VELIKA KLADUŠA, BANJALUKA - Nakon što policija u BiH zaprimi prijavu o nestanku lica, pristup nije isti za maloljetnike i punoljetne osobe, tako da, kada je riječ o djeci, potraga u većini slučajeva počinje odmah, dok se za odrasle prvo obave provjere i procjene, kojim se utvrđuje ozbiljnost situacije.

Posljednji slučaj nestanka maloljetnika, koji je uznemirio javnost, ali se, na sreću, dobro završio, dogodio se u Velikoj Kladuši, gdje je nestao Dino Galijašević (14), kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << se svaki trag izgubio u srijedu nakon 20 časova, a pronađen je u četvrtak naveče.

Njegova majka ispričala nam je da je njenog sina pronašao slučajni prolaznik u jednoj napuštenoj kući, te da ga je odmah prepoznao i javio im da po njega dođu.

"Mirno i povučeno dijete kakav je Dino nikad ne bi uradilo tako nešto. Uvijek bi se javljao, gdje i s kim ide. Ima potpunu podršku roditelja, te ništa ne bi ukazivalo da bi mogao uraditi ovako nešto", ispričala je majka dječaka čiji nestanak je u petak, kada se vijest pojavila na portalima, uznemirio javnost.

Iz Centra za socijalni rad Velika Kladuša kratko su nam potvrdili da im je prijavljeno da je dječak bio nestao, ali više informacija nisu željeli da saopšte. Slučaj nestanka ovog maloljetnika je policiji prijavljen istu veče, dakle u srijedu nakon 20 sati, i potraga je odmah počela.

"Ne postoji propisan rok koji se čeka da bi počela potraga. Sve zavisi od situacije. Dakle, kada je riječ o maloljetnicima, od momenta saznanja da je lice nestalo, kreće se odmah sa potragom, a pogotovo kada se radi o djeci  koja nemaju sklonosti da odlaze, nestanu. I kod starijih osoba potraga može biti odmah pokrenuta, ali obično prije toga budu izvršene provjere, i pričeka se da se to lice u međuvremenu ne bi pojavilo", naveli su iz MUP-a USK.

Slično su nam kazali i naši sagovornici iz policije u RS, gdje takođe ističu da se slučajevi nestanka ne tretiraju uvijek na isti način, već da sve zavisi od više faktora.

"Na primjer, dešava se da se supružnici posvađaju i da žena ode kod rodbine, a on prijavi nestanak. Ne postupa se odmah na način da kreće potraga, već se prvo provjeri da li to situacija nalaže. E, sad, kada je riječ o maloljetnim licima, u većini slučajeva postupa se istog momenta", naveli su naši sagovornici iz policije.

Sonja Stančić, psiholog, naglašava da postoji splet negativnih faktora koji utiču na to da dijete pobjegne od kuće.

"Jedan od faktora je i dječji hir ili protest zbog nečega, koji može biti potpuno bezazlen, bilo da se radi o lošim ocjenama u školi. Ima i onih ozbiljnih, kao što su strah djeteta za sopstveni život, alkoholizam i pijanstvo roditelja", argumentovala je Stančićeva.

Nakon što se dijete vrati kući, kako je ona kazala, najbolje bi bilo da ga roditelji puste da odspava nekoliko sati, te da ga ne zamaraju pitanjima kao što su "šta, kako i zbog čega".

"Velika je vjerovatnoća da dijete koje učini tako nešto po dolasku kući neće htjeti razgovarati s roditeljima, te je zbog toga bitno da mu roditelji ukažu na to da, ako ima problem ili nešto, to ispriča osobi od povjerenja. U takvim situacijama dobro bi bilo otvoriti mogućnost komunikacije sa razrednim starješinom ili psihologom", preporučila je ona.

•        Učenici sarajevske Srednje elektrotehničke škole D.P. (17) i M.H. (17), koji su u aprilu ove godine misteriozno nestali, pronađeni su osam dana kasnije, i to u Banjaluci.

•        Policija je nakon potrage sprovedene u avgustu pronašla A.T. (15) iz  Goražda, koja se prethodno javila roditeljima da odlazi od kuće u Mostar da bi se udala.

•        A.M. (15), učenik prvog razreda Saobraćajne škole u Sarajevu, krajem prošle godine pobjegao je od kuće, sjeo u autobus i, kako se srećom na kraju ispostavilo, otišao do bake i djeda u Čajniče.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.