Devizne rezerve 10,4 milijardi evra

Izvor: Kurir, 11.Apr.2014, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devizne rezerve 10,4 milijardi evra

Tim deviznim rezervama obezbeđuje se pokrivenost novčane mase (M1) od 355 odsto i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga

BEOGRAD - Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju marta iznosile su 10 milijardi i 428,3 miliona evra, saopštila je danas NBS.

Tim deviznim rezervama se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 355 odsto i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Veći devizni priliv u martu realizovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je po osnovu prodaje hartija od vrednosti Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 116,9 miliona evra.

Veći odlivi iz deviznih rezervi realizovani su po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 141,8 miliona evra, isplate dospelih hartija od vrednosti Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 101,4 miliona evra, povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 70,1 milion evra i otplate duga MMF-u u iznosu od 64,5 miliona evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devize banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju marta iznosile su 7,047 milijardi evra.

U martu je trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosila 443,9 miliona evra, što je za 32,9 miliona evra više nego u prethodnom mesecu. U prvom kvartalu ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno jedna milijarda i 423,3 miliona evra.

NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 210 miliona evra i kupovinom 20 miliona evra kako bi smanjenjila prekomerne kratkoročne oscilacije deviznog kursa, saopštila je NBS.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.