Desni sektor pozvao na totalnu mobilizaciju

Izvor: Vesti-online.com, 13.Apr.2014, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Desni sektor pozvao na totalnu mobilizaciju

Lider ukrajinske ultranacionalističke partije Desni sektor Dmitrij Jaroš pozvao je pristalice na opštu mobilizaciju radi odbrane ukrajinskog suvereniteta. On je od bezbednosnih snaga zatražio da se ne mešaju, već da pomognu nacionalistima u povratku "pravnog poretka".

Desni sektor traži od policije da im se ne meša u posao

 

Na video-snimku objavljenom na Jutjubu, Jaroš je "komandovao svim članovima Desnog sektora opštu mobilizaciju i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se spreme za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

 

"Pozivam ukrajinske snage bezbednosti da pomognu članovima Desnog sektora da vrate pravni poredak u ukrajinsku zemlju", rekao je Jaroš.

 

 

Inače, ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je svoja vrata za mnoge "majdanovce". Baza policije u Kijevu primila je 500 volontera, koji su se priključili novoformiranoj Nacionalnoj gardi i u okviru nje posebnog "samoodbrambenog bataljona Majdan".

 

"Majdanovci", mahom tinejdžeri koji su borbeno iskustvo stekli na ulicama Kijeva, prolaze krroz kompletnu vojnu obuku, pod okriljem zvaničnih snaga reda. Oni su, između ostalog, ciljna grupa koju je Jaroš pozvao na totalnu mobilizaciju.

  "Majdanovci" na obuci u policijskoj bazi u Kijevu

 

Desni sektor je široj javnosti postao poznat u novembru proše godine, kada su se članovi tog pokreta pridružili demonstracijama na kijevskom trgu Majdan. Pripadnici pokreta bili su predvodnici nasilnih akcija tokom višemesečnih demonstracija, a policiju su napadali molotovljevim koktelima, improvizovanim bombama i na kraju vatrenim oružjem.

 

U martu ove godine pokret je odlučio da postane politička partija, imenujući Jaroša za svog predsednika. Rusija je za njim izdala međunarodnu poternicu i stavila ga na listu terorista koji sarađuju sa čečenskim terorističkim liderom Doku Umarovim.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Ekstremisti „Desnog sektora“ stigli u Slavjansk da uguše protest

Izvor: Vostok.rs, 13.Apr.2014

13.04.2014. -..Oko 150 ekstremista radikalne ukrajinske grupacije „Desni sektor“ stiglo je u grad Slavjansk kako bi učestvovalo u vojnoj operaciji protiv pristalica federalizacije Ukrajine, koji su zauzeli nekoliko administrtivnih zgrada, prenose mediji...Prema nepotvrđenim podacima, predstavnici...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.