Deca – žrtve poremećenog sistema vrednosti

Izvor: RTS, 15.Sep.2014, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca – žrtve poremećenog sistema vrednosti

Koordinatorka Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih Biljana Kikić Grujić kaže za RTS da je prevencija glavni lek protiv maloletničkog nasilja. Upozorava da je internet moćno, ali i opasno sredstvo koje doprinosi maloletničkom nasilju. Mladi nisu svesni posledica svog ponašanja na društvenim mrežama, ističe Biljana Kikić Grujić.

Biljana Kikić Grujić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je internet sve češće mesto organizovanja maloletničkog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nasilja, ali i mesto na kojem se maloletnici zlostavljaju.

"Svaka četvrta devojčica bi otišla na sastanak ugovoren putem interneta, a to je istraživanje iz 2009. godine. Sada bih mogla da kažem da je to svaka druga ili svaka treća devojčica. Pod devojčicom podrazumevamo dete do 14 godina", ističe Biljana Kikić Grujić.

Naglašava da je u društvu sve vidljiviji poremećaj sistema vrednosti. Gotovo svaka devojčica je željna dokazivanja seksualnosti na društvenim mrežama i što veći broj prijatelja i lajkova na Fejsbuku ima, to je popularnija.

Međutim, upozorava kooridnatorka Biljana Kikić Grujić, ne samo deca već i odrasli na društvenim mrežama imaju svega 30 odsto prijatelja koje zaista poznaju, dok su preostalih 70 odsto prijatelji koje nikada nisu videli.

Vreme koje zlostavljač može da čeka dok "priprema" devojčicu za žrtvu može da bude i do dve godine. Predator čeka da se žrtva opusti i da stekne poverenje. Tako devojčice koje postaju žrtve na sastanak odlaze jer zlostavljaču veruju, s obzirom na to da su prijatelji na društvenim mrežama nekoliko godina.

Biljana Kikić Grujić napominje i da su počinioci krivičnih dela sve mlađi, a da su krivična dela sve teža.

"Četiri su faktora poremećaja u ponašanju kod mladih, a to su: porodica, škola, vršnjačke grupe i mediji", naglašava koordinatorka Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih Biljana Kikić Grujić.

Podseća da je danas primer dete koje vrši nasilje, dok je pre deceniju takvo dete odbacivano kao nepoželjno.

Kooridnatorka Centra smatra da nasilju umnogome doprinose i mediji, koji svojim izveštavanjem doprinose da devočice i dečaci imaju idole u nereprezentativnim društvenim grupama.

Napominje da se zakoni ne primenjuju dovoljno i da bi bilo poželjno da sankcije budu oštrije, ali da se pre represije, maloletničko nasilje mora lečiti prevencijom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Deca, žrtve poremećenog sistema vrednosti

Izvor: RTS, 15.Sep.2014

Koordinatorka Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih Biljana Kikić Grujić kaže za RTS da je prevencija glavni lek protiv maloletničkog nasilja. Upozorava da je internet moćno, ali i opasno sredstvo koje doprinosi maloletničkom nasilju. Mladi nisu svesni posledica svog ponašanja...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.