Deca mogu da poseduju oružje u 30 država SAD

Izvor: Radio 021, 28.Avg.2014, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca mogu da poseduju oružje u 30 država SAD

U 30 saveznih država SAD deca mogu legalno da poseduju pušku ili sačmaru.

Naravno, postoje određena ograničenja za svaku državu koja se odnosi na uzrast dece – od 14 do 21 godinu, piše "Hafington post".

Nakon ubistva instruktora u Arizoni koga je upucala devetogodišnja devojčica, mnogi su počeli da se pitaju kako to da deca mogu da imaju oružje.

U SAD zakoni za izdavanje zahteva za posedovanje oružja prilično su blagi. Zakonom je zabrenjeno da neko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ima pištolj ako ima ispod 18 godina, ali i tu ima izuzetaka.

Dvadeset država, uključujući i distrikt Kolumbije, utvrdili su minimalnu starosnu granicu. Kreće se od 14 godina u Montani do 21 godine u Ilionoisu, a u preostalih 30 država tehnički je legalno da deca poseduju oružje.

Međutim, to ne znači da dete slobodno može da ušeta u radnju i kupi pušku.

"Postoje savezni zakoni za minimalnu starosnu granicu za kupovinu oružja", rekao je Danijel Vebster iz Centra za oružanu politiku i istraživanja. "Tehnički, svaki prodavac oružja bi trebalo da kupcu traži potvrdu da ima više od 18 godina", dodao je Vebster.

Problem je u tome što roditelji daju deci oružje. "Ako tata želi sinu da pokloni pušku ili sačmaru za 13. ili 14. rođendan, može to da uradi legalno u većini američkih država", kazao je Vebster.

U mnogim američkim državama je legalno da deca pucaju na strelištima, ali uz prisustvo instruktora ili nekog odroslog.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.