Debata se nastavlja: Šta je to što je preživelo susret sa crnom rupom

Izvor: Blic, 28.Mar.2015, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Debata se nastavlja: Šta je to što je preživelo susret sa crnom rupom

U blizini centra naše galaksije Mlečnog puta nalazi se objekat poznat pod nazivom G2 koji fascinira astronome otkako je otkriven.

G2 je preživeo susret sa crnom rupom

Identitet objekta G2 još uvek nije utvrđen i o njemu se vodi debata među naučnicima.

Jedna grupa astronoma kaže da se radi o oblaku gasa, a druga da je u pitanju zvezda.

Ono što je zanimljivo jeste to što je G2 preživeo susret sa ogromnom crnom rupom u središtu naše galaksije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Nova istraživanja su pokazala da je G2 ostao ceo nakon tog sudbonosnog susreta sa tom crnom rupom koja se nalazi u sazvežđu Strelac.

Gravitaciona sila crne rupe bi uvlačila u sebe oblak gasa i tako bi on izgubio oblik, a činjenica da se to nije dogodilo objektu G2, ide u prilog teoriji da se radi o zvezdi.

Međutim, grupa naučnika koja je G2 otkrila 2011. godine smatra da nova istraživanja nisu dovoljna da bi se identifikovao ovaj svemirski objekat.

G2 izgleda nejasno na većini fotografija zbog rezolucije jer je jako teško slikati centar galaksije sa Zemlje i njene bliže okoline koja se nalazi na ivici galaktičkog diska.

Objekat se čini mutnim i zbog toga što se oko njega nalazi sloj gasova i prašine.

Naučnici se slažu oko postojanja spoljnjeg sloja gasova i prašine, ali ono što se nalazi unutrar njega i dalje je predmet rasprave.

VIDEO: Kako je G2 prošao pored crne rupe

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.