Danas zatvaraju deo Filozofskog

Izvor: B92, 25.Nov.2014, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas zatvaraju deo Filozofskog

Dekanski kolegijum beogradskog Filozofskog fakulteta saopštio je da će danas nova zgrada Fakulteta ostati zatvorena.

"Neidentifikovana lica i daje zaposedaju Novu zgradu fakulteta, dok su u staroj zgradi na više mesta i u više navrata juče zabeleženi neredi i incidenti sračunati na ometanje nastave", saopštio je Dekanski kolegijum Filozofskog fakulteta.

S obzirom na trenutnu situaciju u Novoj zgradi, piše u saopštenju, ne mogu se obezbediti tehnički i bezbednosni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uslovi za boravak i rad studenata, zaposlenih i posetilaca fakulteta.

Juče je dekan tog fakulteta Miloš Arsenijević izjavio da blokade na Filozofskom fakultetu više nema, dok grupa studenata pripadnika Samoorganizovanog studentskog pokreta tvrdi da je ta visokoškolska ustanova i dalje u blokadi.

Arsenijević je izjavio da je za danas zakazan sastanak uprave Filozofskog fakulteta sa predstavnicima Ministarstva prosvete i da blokade više nema jer se, kako kaže, većina studenata i nastavnika izjasnila za njen prekid, u skladu sa preporukama Senata i Savetu BU.

"Ovo je nešto drugo. Nije dobro reći da se blokada nastavlja, jer se N.N. lica, čija imena ne znamo, nalaze u zgradi u koju su provalili", rekao je Arsenijević.

On kaže da, pošto je grupa studenata provalila u zgradu, uprava nije u mogućnosti da u njoj obezbedi predavanja i da je "to sada problem nekih drugih državnih organa".

Prema njegovim rečima, nije tačno da je su studenti bili zaključani u zgradi fakulteta, kako oni tvrde, i da je o tome obavešten i MUP.

"Pripadnik obezbeđenja je poslao pismo i MUP-u i Upravi u kome tvrdi da nije tačno da su dva policajca došla u noći između petka i subote na poziv onih koji su bili zaključani u zgradi, kako bi ih otklljučali", rekao je Arsenijević.

O problemu će, kako kaže, odlučivati Ministarstvo, pošto to više nije u nadležnosti fakulteta, jer "to više nisu predstavnici studenata".

"Tražili smo hitan sastanak u Ministarstvu prosvete, i dobili uveravanja da će do tog sastanka doći danas. Mi ćemo im reći da je sada sve u njihovim rukama", rekao je Arsenijević.

Grupa studenata pripadnika Samoorganizovanog studentskog pokreta organizovala je ranije danas protest na Fakultetu sa koga su poručili da se blokada nastavlja i da ne odustaju od zahteva.

Jedan od studenata koji učestvuju u protestu, rekao je da je Fakultet ispunio zahteve koji su u ingerenciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali da zahtevi koje su studenti uputili upravi Fakulteta nisu ispunjeni i da Fakultet ostaje u blokadi i pored, kako tvrdi, pretnji.

On je dodao i da će studenti u sredu organizovati protest na platou ispred Filozofskog fakulteta.

Studenti tvrde da do sada nisu imali prilike da razgovaraju ni sa kim iz Uprave fakulteta, zbog čega su se uputili ka zgradi Rektorata, gde se trenutno nalazi Uprava Filozofskog, gde su prekinuli predavanje profesora Čedomira Antića.

Studenti Filozofskog fakulteta započeli su blokadu 19. septembra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.