Dačić: Transkripi objavljeni da kompromituju Vučića

Izvor: Prva.rs, 04.Okt.2015, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Transkripi objavljeni da kompromituju Vučića

"To je objavljeno da bi se kompromitovali Vučić i Petrović, a ne Pajtić i Udovički. Najbolje sam na svojoj koži osetio odnos DS-a prema koalicionim partnerima", naveo je Dačić na redovnoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova.
On je istakao da ne veruje u tvrdnje da je lider DS-a bio na meti prisluškivanja državnih službi.
Dačić je ocenio da opozicija pokušava da stvori negativnu atmosferu u društvu uoči eventualnog raspisivanja vanrednih izbora, za >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << šta on lično, kako je rekao, nije, ali će poštovati odluku premijera.
"Ipak, sve ovo ne može da dovede u pitanje funkcionisanje vlade i stabilnost Srbije", rekao je Dačić.

Prijem Kosova kao prijem ID u Unesko,u čemu je razlika

Prijem Kosova u Unesko (UNESCO) bila bi samouništavajuća odluka ove organizacije, rekao je Dačić, dodajući da bi to bilo apsurdno kao i kada bi neko predložio da Islamska država postane članica UNESCO.
"Četiri naše svetinje na Kosovu i Metohiji proglašene su za svetsku kulturnu baštinu - Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, a Unesko ih je proglasio svetskim kulturnim dobrima u opasnosti. A od koga im preti opasnost? To bi bilo kao da neko predloži Islamsku državu za članstvo u Unesko. U čemu je razlika?", naveo je Dačić na redovnoj konferenciji za novinare.
On je istakao da je Albanija stavila na dnevni red prijem Kosova u Unesko izvan standardne procedure, a glasanje u Izvršnom savetu Uneska donosi se većinom glasova.
"Na sednici Izvršnog saveta od 58 članica 32 su priznale Kosovo, a 26 nisu, što znači da nas čeka teška borba za zaštitu naših interesa. Svi u svetu sa kojima smo razgovarali u Unesko o našem kulturnom i verskom nasleđu na KiM, svi su saglasni sa našom argumentacijom, ali postoji velika razlika između verbalne saglasnosti i formalnog odlučivanja, imajući u vidu da su te zemlje priznale nezavisnost Kosova", kazao je Dačić.
Sednica Izvršnog saveta o stavljanju ove teme na dnevni red trebalo bi da počne 12. oktobra, a odluka bi trebalo da bude na dnevnom redu Generalne skupštine 21. oktobra gde će za donošenje oduke biti potrebna dvotrećinska većina.
"Naš stav je da o tome ne treba razgovarati dok se o tome ne bude razgovaralo u Briselu, jer smo se na samom početku dogovorili da to bude jedna od tema dijaloga. Zbog toga smatramo da je štetno za dalji dijalog Beograda i Prištine da se o ovoj temi odlučuje na osnovu jednostranih poteza Prištine i na osnovu preglasavanja u Unesko", rekao je Dačić.
Šef srpske diplomatije naglasio je da je, od kada je Kfor na Kosovu, uništeno više od 200 crkava, manastira i drugih verskih i kulturnih objekata, da su oni rušeni dinamitom, da su paljeni i da je uništeno 8.000 nadgrobnih spomenika.
"Borićemo se koliko možemo i uložićemo sva diplomatska sredstva da sprečimo", prijem Kosova u Unesko, zaključio je Dačić.

Da li i mi treba da podižemo zidove na granicama?
Srbija očekuje od Evropske unije da čuje šta je evropski odgovor na izbegličku krizu, jer deo zemalja EU propušta izbeglice, a deo zatvara granice i podiže ograde, rekao je Dačić.
"Mi se nalazimo u sendviču između dva dela EU, jednog dela koji propušta izbeglice i drugog koji zatvara granice i podiže ograde. Da li i mi treba da podižemo ograde? Zato EU treba da nam kaže šta je evropski odgovor", naveo je Dačić.
On je kazao da će predstojeća ministarska konferencija 8. oktobra u Luksemburgu, gde će pored ministara spoljnih i unutrašnjih poslova iz država članica EU biti i ministri drugih država pogoćenih krizom, uključujući Srbiju, biti posvećena pronalaženju rešenja za krizu koja je glavna tema u Evropi i svetu, ali da nisu svi pođednako zainteresovani da se ona reši.
Dačić je ocenio da je Srbiji neophodna finansijska pomoć, ali da je još važnije pitanje evropske, strategije, jer kriza izaziva tektonske poremećaje u funkcionisanju EU.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.