Dačić:Ne pretvarati heroje u krivce

Izvor: B92, 04.Apr.2015, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić:Ne pretvarati heroje u krivce

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je nedopustivo da se istraga o padu vojnog helikoptera zloupotrebljava za vođenje političke kampanje.

On je naglasio da se na taj način podkopava ugled Vojske Srbije i duboko vređa osećanja porodica poginulih u nesreći.

"Duboko humani i požrtvovani čin spasavanja života jednog deteta zaslužuje puno poštovanje i ne sme se dozvoliti da u potrazi za krivcima, heroje pretvaramo u krivce", naveo je Dačić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u pisanoj izjavi prosleđenoj medijima.

Dačić je istakao da odgovornost za pad helikoptera treba da ispitaju nadležni državni organi, a političarima i novinarima poručio da imaju poštovanje prema žrtvama.

"Poštovanje prema žrtvama treba da bude osnovna tačka u svim medijskim izveštavanjima i političkim nastupima. Tako se postupa u svim civilizovanim društvima u kojima se nesreće dešavaju", naveo je Dačić.

Prethdono je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, premijer Aleksandar Vučić kazao da pilot i posada helikoptera nisu krivi ni za šta i zatražio da se prestane sa, kako je naveo, hajkom i progonom junaka, koji su samo hteli da spasu bebu.

Osnovni uzrok pada vojnog helikoptera kod Beograda 13. marta je ljudski faktor što se ogleda u neadekvatnom upravljanju letelicom u složenim vremenskim uslovima, navodeno je u sinoć objavljenom izveštaju Komisije, koju je formirao komandant Ratnog vazduhoplostva Vojske Srbije.

Kao drugostepeni uzrok nesreće navedeni su propusti u planiranju, organizaciji i rukovođenju letom. U delu koji se odnosi na odgovornost za nesreću naveden je vođa posade helikoptera, a deo odgovornosti snose i drugi pilot i letač tehničar u pilotskoj kabini.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dačić: Ne smemo heroje pretvarati u krivce

Izvor: Blic, 04.Apr.2015

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je nedopustivo da se istraga o padu vojnog helikoptera zloupotrebljava za vodjenje političke kampanje, jer se na taj način podkopava ugled Vojske Srbije i duboko vređaju osećanja porodica poginulih u nesreći..."Duboko humani i požrtvovani...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.