Dačić: Mogući razgovori i sa SNS-om

Izvor: RTS, 12.Jun.2012, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Mogući razgovori i sa SNS-om

Ako se pokaže da je nemoguće doći do parlamentarne većine sa DS-om, počećemo razgovore o novoj vladi sa SNS-om, izjavio Ivica Dačić. Predsednik SPS-a rekao da "više ne postoji priča da podrškom Tadiću podržavate proevropsku vladu", jer je očigledno da je i Tomislav Nikolić prihvatljiv za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EU i međunarodnu zajednicu.

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da će početi razgovore o novoj vladi sa Srpskom naprednom strankom (SNS), ako se pokaže da je nemoguće doći do parlamentarne većine sa Demokratskom strankom (DS).

 

Lider socijalista izjavio je da je kraj razgovora koje koalicija SPS-PUPS-JS vodi sa DS o formiranju parlamentarne većine još "relativno daleko" i da će, ako ne bude dogovora, početi razgovare sa SNS.

"Ako ni tada ne bude bilo konkretnih rezultata, otvara se i treća solucija - pregovori DS i SNS, a ukoliko ni to ne bi rezultiralo dogovorom, usledila bi krajnje nepopularno i štetno rešenje za Srbiju - novi izbori", rekao je Dačić.

Dačić je novinarima u Beogradu u Belekspo centru rekao da više "ne postoji priča da podrškom (lideru DS Borisu) Tadiću podržavate proevropsku vladu", jer je očigledno da je i Tomislav Nikolić prihvatljiv za EU i međunarodnu zajednicu.

Predsednik SPS-a rekao je da se od njega očekuje da podrži Tadića kao proevropsku varijantu, dok iz međunarodne zajednice podržavaju Nikolića.

"Nikolića telefonom zove državna sekretarka SAD Hilari Klinton, a evropski komesar za proširenje Štefan File mu dolazi na inauguraciju", rekao je Dačić i dodao da su Tadić i Nikolić "evrofanatici", a da je on veći nacionalista od obojice.

"Meni bi se možda više isplatilo da budem premijer u nekoj drugoj kombinaciji nego ovde da podržavam nešto za šta kažu da je proevropski, a sa druge strane mu (Nikoliću) Evropljani i Amerikanci odaju počast", rekao je Dačić.

"Ja kada odem u Ameriku teško mogu da se sretnem sa nekim od ministara, a Nikolića zove državni sekretar SAD", rekao je lider socijalista.

Prema njegovim rečima, za koaliciju oko socijalista teško je prihvatljiv predlog o zamrzavanju penzija i plata u javnom sektoru.

Dačić je dodao da je SPS 2008. godine podržao formiranje proevropske vlade, a da su ga pojedini u međunarodnoj zajednici doživljavali kao nužno zlo.

Nastavak razgovora koalicije oko SPS-a sa Demokratskom strankom o formiranju nove Vlade Srbije zakazan je za 15 časova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.