Dogovor je dogovor, bezbednosne snage ne mogu na sever KiM

Izvor: RTS, 19.Jan.2017, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dogovor je dogovor, bezbednosne snage ne mogu na sever KiM"

Kosovske oružane i bezbednosne snage ne mogu da dolaze na sever Kosova i Metohije, tvrdi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, dodajući da se dijalog Beograda i Prištine nastavlja.
Upitan kakav je usmeni dogovor postignut u vezi s angažovanjem specijalnih jedinica ROSU na severu KiM i kakvu težinu uopšte imaju usmeni dogovori u međunarodnom pravu, Dačić je ocenio da je "suludo pitanje" da li važe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << usmeni dogovori.

"Ako me već pitate da li je usmeni ili nije usmeni dogovor, da li je sa pečatom ili bez pečata, na salveti ili kartonu, nebitno je. Kada razgovaraju premijeri i ministri spoljnih poslova, podrazumeva se da imaju dovoljan kapacitet za dogovore", rekao je Dačić nakon susreta sa iračkim kolegom Ibrahimom el Džafarijem.
Navodeći da se dijalog Beograda i Prištine nastavlja, Dačić je rekao da je premijer Aleksandar Vučić u vezi s tim imao ovih dana uspešne sastanke.
Kada je reč o usmenim dogovorima, Dačić je ispričao da je norveški ministar spoljnih poslova početkom prošlog veka na jednoj konferenciji rekao da Norveškoj ne treba Grenland i da Danska može slobodno da ga uzme.
"Posle toga je to pripalo Danskoj. Norveška je posle tri-četiri godine tražila Grenland nazad, jer ministar nije imao nikakvo ovlašćenje da to kaže. Međunarodni sud pravde je presudio da je to gotovo, jer postoji usmena izjava", kaže Dačić.
Upitan o sankcijama koje su SAD uvele protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, Dačić je poručio da će se Srbija rukovoditi svojim interesima i interesima regionalne stabilnosti.
Dačić nije želeo da ulazi u detalje koji se tiču američkih sankcija Dodiku, odnosno nije odgovorio na pitanje šta u tom smislu očekuje od nove admistracije u Vašingtonu niti od Brisela, za koji se često navodi kako vrši pritisak na Srbiju da nekako disciplinuje Dodika.
Naime, šef srpske diplomatije je na konferenciji za novinare, nakon susreta sa iračkim kolegom El Džafarijem, podsetio na to da je premijer Aleksandar Vučić zamolio da, zbog ozbiljnosti teme i regionalnih odnosa, jedino on odgovara na pitanja koja su vezana za regionalne političke teme, dodajući da će on lično (Dačić) to poštovati.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.