Da li su radnici ozračeni u Vinči?

Izvor: RTS, 27.Apr.2012, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li su radnici ozračeni u "Vinči"?

Grupa radnika "Nuklearnih objekata Srbije" tvrdi da je ozračena u krugu Instituta "Vinča" i da je zračenje iznad odobrenih vrednosti. Rukovostvo preduzeća negira tvrdnje. U Agenciji za zaštitu od jonizujućih zračenja kažu da zdravlje radnika nije narušeno.

Posle incidenta u krugu Instituta "Vinča", grupa radnika "Nuklearnih objekata Srbije" tvrdi da su ozračeni i da je zračenje iznad odobrenih vrednosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << O tom slučaju pismom su obavestili ministe nauke, životne sredine i policije.

Rukovostvo preduzeća negira tvrdnje, a u Agenciji za zaštitu od jonizujućih zračenja kažu da zdravlje radnika nije narušeno.

Incident u Nuklearnim objektima dogodio se 19. aprila, kada je iz bazena vađena radioaktivna šipka, tokom rada na reaktoru.

Pismo je potpisala direktorka sektora za radijacionu sigurnost Snežana Pavlović. Ona kaže da je u prostoriji bilo 5-6 ljudi, ali da nemaju dozvolu da daju izjave. U Agenciji za jonizujuća zračenja upoznati su sa sadržajem pisma.

Direktorka Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Mirjana Radenković rekla je da je dostavljena informacija da je tokom rada na reaktoru došlo do narušavanja procedure i do nepotrebnog ozračivanja ljudi koji su radili na reaktoru u tom trenutku.

U Institut "Vinča" upućena je inspekcija, a direktor "Nuklearnih objekata" tvrdi da je zračenje bilo uobičajeno za taj prostor i da niko nije ugrožen.

Vršilac dužnosti direktora "Nuklearnih objekata Srbije" Jagoš Raičević rekao je da nema opasnosti niti po radnike niti po okolinu.

"U toku operacije ni jednog trenutka nije bilo gubljenja kontrole ni nad kojim elementom. Na tom mestu gde se izvode eksperimenti zračenje je toliko da čak i kada ništa ne radite, da čitate novine vi ćete tu dozu dobiti u roku od dva sata", naveo je Raičević.

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja potvrdila je RTS-u da su doze zračenja premašile planirane vrednosti, ali da zdravlje radnika nije ugroženo.

"Što se tiče ozračivanja stanovništva ne treba brinuti o tome. Što se tiče bilo koga u ovom trenutku nema opasnosti jer je to bila neka procedura koja je trajala i završila se", naveo je Radenković.

Ipak, Agencija od "Nuklernih objekata" taži objašnjenje zašto nije prijavila takav eksperiment, pošto to nalaže procedura.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.