Izvor: Danas, 30.Nov.2015, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li su funkcionerske naknade zakonito isplaćivane?

Niš - Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) podneo je niškoj budžetskoj inspekciji zahtev za kontrolu zakonitosti isplata mesečnih naknada funkcionerima koji nisu stalno zaposleni u organima i službama grada. LAF je takođe zatražio da ta inspekcija "preduzme sve zakonom propisane mere kako bi se eventualno utvrđene nepravilnosti u vezi sa ovim isplatama ispravile, a šteta po budžet, ukoliko postoji, otklonila".

Povod za obraćanje inspekciji je najnovija odluka skupštinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Odbora za administrativna pitanja o izmeni Pravilnika o platama lica koja bira, postavlja i imenuje Skupština grada Niša u organima i službama grada koja je omogućila da se značajno umanje ove nakade devetorici gradskih funkcionera, koji zarade primaju u drugim preduzećima, ustanovama ili kroz obavljanje samostalne delatnosti. Umanjene naknade ubuduće će primati predsednik Skupštine grada Niša Mile Ilić, zamenik predsednika Skupštine grada Nenad Stanković, većnici Žarko Ranković, Miloš Banđur, Srđan Aleksić, Svetozar Aleksov i Jovan Stojković, gradski urbanista Dragana Sinobad Petrović, kao i predsednik samog skupštinskog Odbora za administrativna pitanja Predrag Jelenković.

Prema ovoj izmeni Pravilnika, svi oni primaće naknadu od 30 odsto zarade koju bi primali da su na stalnom radu u gradskim organima i službama, a ne 50 odsto te zarade, kao što su dobijali od septembra 2015. godine. U ovom Odboru su saopštili da su naknade smanjene, kako je rečeno, ne zbog toga što su isplaćivane protivzakonito ili što je to naložila upravna inspekcija već zato što je "obaveza svih funkcionera da prate i podržavaju politiku štednje Vlade Republike Srbije".

- Odbor za administrativna pitanja nije nadležan da utvrđuje da li je isplata naknada funkcionerima zakonita, a članovi tog Odbora nisu pravnici ili stručnjaci za budžet, već odbornici najrazličitijih profesija. Zato smatramo neophodnim da nadležni državni organ, a to je budžetska inspekcija, proveri da li je dosadašnja isplata naknada od 50 odsto zarade stalno zaposlenih funkcionera bila u skladu sa zakonom, kao i da li je budžet zbog takve isplate eventualno oštećen - navode u LAF-u.

Ovaj skupštinski Odbor je sredinom jula ove godine smanjio plate 19 stalno zaposlenih funkcionera za 30 odsto, postupajući po nalogu Upravnog inspektorata, koji je utvrdio da su oni primali nezakonito uvećanje plata u tom procentu. Prema nalazu Upravnog inspektorata, nezakonite "funkcionerske dodatke" u poslednje tri godine i kraće dobijali su gradonačelnik Niša Zoran Perišić, zamenik gradonačelnika LJubivoje Slavković, devet članova Gradskog veća i osam predsednika stalnih radnih tela Skupštine grada.

LAF je tada javno pozvao ove funkcionere da nezakonito primljene dodatke hitno vrate u budžet grada Niša, kao moralni čin, što je učinio samo predsednik Korisničkog saveta javnih službi Skupštine grada Miloš Grozdanović.

Budžetska inspekcija "ćuti" četiri meseca

LAF je 23. jula ove godine zahtevao od niške budžetske inspekcije da prekontroliše da li su prilikom isplaćivanja "funkcionerskih dodataka" za 19 stalno zaposlenih gradskih funkcionera, u poslednje tri godine, sredstva građana trošena nezakonito i nenamenski, te da obezbedi njihovo vraćanje u budžet. Budžetska inspekcija još nije donela odluku po toj pritužbi. Prema poslednjem obaveštenju inspekcije, "na ovom predmetu se još radi".

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.