Da li primećujemo beskućnike?

Izvor: B92, 26.Nov.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li primećujemo beskućnike?

Muškarac (55-59 god), niskog obrazovanja, nezaposlen ili angažovan na nekvalifikovanom i slabo plaćenom poslu i često zavisnik od alkohola, droge ili kockanja.

To je profil beskućnika u Srbiji, kojih najviše ima u Beogradu.U Beogradu živi 39 odsto beskućnika, a najmanje ih ima u Vojvodini, 14 odsto.

Danju ih vidimo, ali ih ne primećujemo. Njihove sudbine i način života uglavnom nas ne dotiču, jer svi imamo svoje probleme.

Neki od njih prose, neki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokušavaju da zarade perući stakla automobila, ili se snalaze kako znaju i umeju. A gde su noću? Sa beogradskih ulica, silaze ispod njih. Tamo gde je malo toplije i ne duva vetar. I tu ih retko ko primećuje.

“Četiri, pet godina sam ovde u ovom prolazu. Kada je leto odemo na one klupe tamo. Ne idem u narodne kuhinje, ima sve i svašta, ide svako i ja ne mogu da idem”, naveo je jedan od beskućnika.

U filmovima, beskućnici spavaju ispod mosta. Tako je i u Beogradu, ali je postalo mnogo hladno. Stanari ovog skloništa pronašli su neko toplije mesto. Ostali su samo tragovi vremena provedenog ovde.

“Nema pomoći, niko ne pomaže. Hranimo se po kantama, tamo, kad zakačimo kante. Šta ćemo, nemamo odakle”.

O porodici, i kako je došao u situaciju da živi u podzemnom prolazu, ovaj čovek nije želeo da priča. Bilo kakva pomoć bi mu, kako kaže, sigurno dobro došla. Kaže da sanja neku sobicu u kojoj bi mu bilo toplo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.