Da li nosači prtljaga utiču na rast potrošnje goriva?

Izvor: Vesti-online.com, 01.Maj.2016, 05:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li nosači prtljaga utiču na rast potrošnje goriva?

Kada krećete na put, često se desi da ne možete sav prtljag da smestite u gepek automobila. Kao logično rešenje, nameće se krovni prtljažnik. Ali, da li je to najpametnije rešenje? Jer ova opcija ima nedostatak u vidu većeg otpora vazduha a samim tim i veće potrošnje goriva.

Potreba da se višak prtljaga, ili kabasti predmeti koji se transportuju putničkim vozilom, prevezu tako što će se pričvrstiti na krov stara je gotovo koliko i sami automobili. Čim je krovna >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << konstrukcija postala dovoljno čvrsta da izdrži dodatni teret, pojavile su se razne vrste krovnih nosača na koje se najpre pakovao višak prtljaga, a zatim i razni drugi predmeti. Majstori su se dosetili da na krov smeste merdevine, a sportisti i rekreativci shvatili su da je to idealno mesto za prevoz skija, bicikala, pa čak i gumenih čamaca.

Sa druge strane, svaki dodatak na automobilu, pa čak i najobičnije krovne šine, utiče na aerodinamičke karakteristike i dovodi do povećanja potrošnje goriva.

Najnovije istraživanje koje je sporevedeno u SAD pokazuje da su razni krovni nosači i drugi dodaci odgovorni za 0,8 procenata ukupne potrošnje goriva u toj zemlji. Iako to na prvi pogled ne izgleda mnogo, kada se preračuna u litre dolazi se do količine od gotovo 400 miliona litara samo u 2015. godini, što se odražava i na povećanje emisije štetnih gasova.

U zavisnosti od konfiguracije krovnog nosača, studija pokazuje da potrošnja može da poraste i do 25%. Zbog toga se vozačima savetuje da skinu krovne prtljažnike i druge dodatke sa automobila kad god nisu u funkciji, dok se proizvođačima preporučuje da ove elemente konstruišu tako da mogu lako i brzo da se demontiraju sa krova, kada se ne koriste.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.