Da li možete da pogodite ko je i kako napravio ovu fotku Beograda?

Izvor: NaDlanu.com, 22.Okt.2014, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li možete da pogodite ko je i kako napravio ovu fotku Beograda?

Fotografija koju vidite nije ni sa najviše zgrade, niti sa Avalskog tornja, ni iz aviona, već iz...

Fotografija koju vidite je iz svemirskog broda! Retka fotografija čitavog grada koju je napravio "živi" fotograf, a ne satelit, delo je znatiželjnog Nasinog astronauta. Fotograf je svoj objektiv usmerio kroz prozor letelice na 409 kilometara iznad zemlje.

To nije specijalna svemirska oprema, već digitalni fotoaparat Nikon D2Xs, sa moćnim teleobjektivom. Fotografija >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << je nastala 5. marta 2013. Ona je obrađena, pojačan je kontrast i sa nje su uklonjene nečistoće. Objavljena trinaest dana kasnije na Nasinom sajtu kao jedna od najboljih fotografija dana, uz neke opšte informacije o srpskoj prestonici. Međunarodni svemirski program pomaže astronautima da prave atraktivne fotografije iz svemira. - Ovi snimci i fotografije omogućuju uvid u vitalne informacije o dešavanjima na zemlji i njenom „zdravlju” – navodi se Nasinom sajtu o svemirskim fotografijama. Astronauti su počeli da fotografišu zemlju iz svemira klasičnim fotoaparatima „iz ruke” pre više od 40 godina. Od 1995. počinju da rade i sa digitalnim kamerama.

Izvor: 24sata

Nastavak na NaDlanu.com...






Povezane vesti

Pogledajte kako izgleda Beograd fotografisan iz svemirskog broda

Izvor: Blic, 22.Okt.2014

Fotografija koju vidite nije ni sa najviše zgrade, niti sa Avalskog tornja, ni iz aviona, već iz - svemirskog broda! Retka fotografija čitavog grada koju je napravio "živi" fotograf, a ne satelit, delo je znatiželjnog Nasinog astronauta...Fotograf je svoj objektiv usmerio kroz prozor letelice na...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.