Da li biste pregazili jednog čoveka da spasete grupu?

Izvor: Vesti-online.com, 25.Jun.2016, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li biste pregazili jednog čoveka da spasete grupu?

U seriji istraživanja objavljenih u časopisu "Science" istraživači su postavili pitanje koje možda može da zapečati sudbinu autonomnih automobila (auta bez vozača).

Oni su pitali ljude šta misle da bi se desilo kada bi autonomni automobil (auto bez vozača) naišao na grupu pešaka koji prelaze ulicu i kada bi jedini način da ih izbegne bio da skrene s puta i tako ubije putnike koje vozi.

Učesnici su se složili da bi auto trebalo da bude programiran da žrtvuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sopstvene putnike, ukoliko bi se time spasilo više života.

Njihov odgovor je utilitaristički - usmeren na očuvanje što je moguće većeg broja života. Ali u tome je i problem: ispitanici su takođe rekli da oni sami nikada ne bi želeli da voze takve automobile.

Niko od njih ne bi imao ništa protiv toga da ih kupuju drugi, ali oni sami ne bi odabrali autonomni automobil.

Scenario koji su naučnici stavili pred ispitanike je hipotetički, ali bi bio vrlo realan ukoliko bi se autonomni automobili pojavili na ulicama.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.