Da li Crnogorci mogu da se besplatno leče u Srbiji: A evo i šta Srbe čeka kod lekara u Crnoj Gori

Izvor: Press, 11.Jul.2017, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li Crnogorci mogu da se besplatno leče u Srbiji: A evo i šta Srbe čeka kod lekara u Crnoj Gori

Svoje pravo na osiguranje ostvaruju na osnovu zdravstvenog lista za lečenje (dvojezični obrazac) ili na osnovu zdravstvene knjižice zemlje iz koje dolaze.
Foto: Profimedia/ Wavebreak
Brojni studenti, strani državljani, koji borave u Srbiji, imaju pravo na besplatno lečenje u slučaju da je njihova zemlja potpisnica sporazuma o međunardnom zdravstvenom osiguranju.
Tako studenti iz Crne >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Gore i Republike Srpske koje su potpisnice sporazuma, imaju besplatno zdravstveno osiguranje u Srbiji!
Svoje pravo na osiguranje ostvaruju na osnovu zdravstvenog lista za lečenje (dvojezični obrazac) ili na osnovu zdravstvene knjižice zemlje iz koje dolaze.
– Dvojezični obrazac izdaje nadležna filijala zdravstvenog osiguranja zemlje iz koje student potiče.
– Obim prava na zdravstvenu zaštitu strani student ostvaruje u zavisnosti od vrste konvencije sa stranom državom, o čemu može da se informiše u zdravstvenom osiguranju svoje države ili nadležnom zdravstvenom osiguranju u Srbiji.
- Studenti iz Crne Gore i Republike Srpske ostvaruju pravo na besplatno lečenje u hitnim slučajevima ako imaju privremeni boravak, a oni koji imaju stalni boravak u Srbiji imaju kompletnu karticu zdravstvenog osiguranja – rekla za Telegraf.rs Snežana Kalinić iz RFZO.
Troškove zdravstvene zaštite državljana, odnosno osiguranika zemalja sa kojima je zaključen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju, ako je tim ugovorom utvrđena naknada stvarnih troškova, snosi Republički fond u celini, a nadoknađuje ih od inostranog nosioca zdravstvenog osiguranja, piše u članu 29. Zakona o zdravstvenom osiguranju.
Više informacija o vašim pravima na lečenje u Srbiji možete pronaći OVDE.
U CRNOJ GORI SRBI NEMAJU ISTA PRAVA KO CRNOGORCI U SRBIJI
Ovakvo je stanje u Srbiji, dok u Crnoj Gori ne “vraćaju” istom merom. Tamo srpski državljani sa privremenim boravkom imaju pravo na hitno lečenje, s tim da u Srbiju moraju doneti potvrdu od lekara, koja ide na komisiju za utvrđivanje hitnosti slučaja!
Ako komisija proceni da je slučaj bio hitan i da pacjent nije mogao sačekati sa zdravstvenim tegobama da dođe do svog lekara u Srbiji, troškove lečenja snosi država, u suprutnom pacijent je dužan da sam plati lečenje.
Celokupno zdravstveno osiguranje srpskih građana u Crnoj Gori zavisi od mnogo faktora, po kom osnovu imaju stalni boravak, da li su penzioneri, ali na osnovu činjenica koje smo saznali i  iskustava naših građana – skoro pa je nemoguće ostvariti ga.


 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.