DVA NOVA MINISTARSTVA: Izmene Zakona o ministarstvima već u skupštinskoj proceduri!

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jun.2017, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DVA NOVA MINISTARSTVA: Izmene Zakona o ministarstvima već u skupštinskoj proceduri!

Predviđeno je osnivanje dva nova ministarstva - ekologije i evropskih integracija

U skupštinsku proceduru stigao je Predlog o izmenama Zakona o ministarstvima koji predviđa 18 resora, dva više nego do sada, a koji je predložio šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović.

Izmenama zakona predviđeno je osnivanje dva nova ministarstva - ekologije i evropskih integracija.

Predsednica Skupštine Maja Gojković za subotu će zakazati sednicu na kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << će poslanici raspravljati o tom predlogu. Poslanici, njih 152, uputili su zahtev za vanredno zasedanje, na osnovu kojeg će predsednica zakazati sednicu.

Foto: Profimedia

U obrazloženju izmena zakona navodi se da se osnivanje Ministarstva zaštite životne sredine predlaže imajući u vidu značaj koji očuvanje i zaštita životne sredine imaju kada je u pitanju kvalitete života građana i njihovo zdravlje, ali i zbog značajnih i složenih obaveza koje Srbija mora ispuniti u ovoj oblasti u procesu pridruživanja EU.

Pošto je poslove Ministrastva ekologije do sada obavljalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, predlaže se i izmena delokruga tog ministarstva koje će promeniti naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Izmenama zakona predlaže se prestanak rada Kancelarije za evropske integracije, s ozbirom na to da će njene poslove preuzeti novo Ministarstvo za evropske integracije.

Osnivanje tog ministarstva predloženo je usled značajno većih obaveza i obima poslova u procesu pridruživanja EU, a posebno imajući u vidu sve veće obaveze u pogledu neposredne komunikacije sa samim institucijama EU.

Na to, kako se dodaje u obrazloženju, moze bolje odgovoriti ministarstvo kao samostalni organ državne uprave, nego što bi to mogla dosadašnja vladina Kancelarija za evropske integracije.

Predloženim izmenama zakona predviđena je i izmena u delokrugu Ministartsva privrede, tako što bi Ministarstvo rudarstva i energetike preuzelo poslove koji se odnose na pripremu predloga akata o imenovanju i razrešenju organa upravljanja, kao i drugih akata koji se odnose na poslovanje javnih preduzeća i društva koja obavljaju delatnost proizvodnje i snabdevanja električnom energijom, odnosno prirodnim gasom.

Ta izmena je, kako se kaže u opbrazloženju, predviđena zbog potrebe usaglašavanja sa važećim Zakonom o energetici, ali sa potrebom usaglašavanja sa standardima EU u ovoj oblasti.

Takođe, predlaže se i da Ministartsvo provrede preuzme od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija poslove koji se odnose na propise u oblasti koncesija i javno-privatnog partnerstva.

Navodi se i da su izmene delokruga rada Ministartsva pravde posledica usklađivanja sa, u međuvremenu donetim, zakonima koji uređuju pravosudne profesije i rad pravosudnih organa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.