DUHOVI BICIKALA Obeležena mesta na kojima su stradali biciklisti

Izvor: Blic, 09.Avg.2014, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DUHOVI BICIKALA Obeležena mesta na kojima su stradali biciklisti

Prvi "duhovi bicikli", odnosno memorijalno obeležje mesta na kojem je u saobraćaju stradao neki biciklista, postavljeni su u Novom Sadu na nekoliko lokacija, saopštila je danas Biciklistička inicijativa iz tog grada.

Akciju postavljanja prvih "duhova bicikala" izvelo je, tokom protekle nedelje, nekoliko biciklističkih aktivista, a obeležena su mesta na Bulevaru Evrope i na Futoškom putu u Novom Sadu.

U akcijama se postavlja na mesto u blizini nesreće postavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stari, ogoljeni bicikli, ofarbani u potpunosti u belo. Kako se navodi bicikle su za potrebe akcije donirali stanovnici Novog Sada.

"Duh bicikl" (Ghost bike) ili "beli bicikl" je simbolično obeležje koje se postavlja na mestu gde je biciklista poginuo ili je teško povređen, a predstavlja i znak upozorenja za sve učesnike u saobraćaju.

Akcija je izvedena u okviru kampanje "Novi Sad Biciklograd" koju podržava Trag fondacija, sa željom da se skrene pažnja na bezbednost biciklista u saobraćaju.

Prema pisanju lista Gardijan (The Guardian), prvi "duh bicikl" je postavljen 2003. godine u Sent Luisu (SAD), navodi se u saopštenju.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Postavljeni "duhovi bicikli" u Novom Sadu

Izvor: Radio 021, 09.Avg.2014

Prvi "duhovi bicikli", odnosno memorijalno obeležje mesta na kojem je u saobraćaju stradao neki biciklista, postavljeni su na nekoliko lokacija u gradu...Prema saopštenju Novosadske biciklističke inicijative, akciju postavljanja prvih "duhova bicikala" izvelo je, tokom protekle nedelje, nekoliko...

Nastavak na Radio 021...

Ako ste se pitali šta je ovo: Duhovi bicikli postavljeni u Novom Sadu

Izvor: Svet, 10.Avg.2014, 11:51

  Šta su “Duhovi bicikli” i ko ih je postavio? Ova pitanja su mogli sebi da postave Novosađani i Novosađanke protekle nedelje ukoliko su prolazili Bulevarom Evrope ili Futoškim putem. A evo i odgovora… “Duh bicikl” (engl. Ghost bike) koji se naziva još i Duhocikl ili Beli bicikl je simbolično...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.