DS da shvati da više nije na vlasti

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jul.2014, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"DS da shvati da više nije na vlasti"

Četvrt veka od obnavljanja rada Demokratske stranke partija se nalazi u dubokoj opoziciji, kao na početku višestranačkog sistema. Nakon četiri godine apsolutne vlasti na svim nivoima do 2012, sada je ostala samo vlast u Vojvodini. U stranci kažu da je prvi korak koji će napraviti formiranje vlade u senci.

Pred Bojanom Pajtićem je veliki izazov da vrati reputaciju DS-a

 

"Ne radi se naravno o pravljenju nekog novog DOS-a ili nešto slično, radi se >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prosto o tome da one stranke koje imaju demokratski kapacitet i žele da vide Srbiju kao demokratsku zemlju i oni pojedinci i organizacije, ne samo stranke, očigledno moraju da saradjuju na tom poslu, zato što vlada republike Srbije, odnosno stranke koje je vode to jest Srpska napredna stranka pokazuje ozbiljnu želju da uguse svaku dozu kritičke svesti", kaže Aleksandra Jerkov iz DS.

 

Nekadašnji ministar kulture u Đinđićevoj vladi, Branislav Lečić, smatra da je Demokratska stranka u poslednjih nekoliko godina prošla kroz ružna iskustva, ali da mora da opstane. On najavljuje da će biti koordinator demokratskog okupljanja opozicije.

 

"To je naravno konsultacija sa samim sefom Demokratske stranke Bojanom Pajticem i predsednistvom, da bi se takva stvar obavila sto efikasnije i da bismo pretvorili Demokratsku stranku u stozer okupljanja svih demokratskih potencijala, kako pojedinaca, tako i politickih partija i nevladinih organizacija", kaže Branislav Lečić.

 

Optimizam demokrata ipak ne dele i analitičari. Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković smatra da je glavno za DS da shvati da je izgubila vlast.

 

"Demokratska stranka je od ključne stranke sistema i vladajuće stranke dosla do ivice izbornog cenzusa. Oni dugo već ne shvataju, ili nisu shvatali da nisu više na vlasti i da treba da plate cenu demokratizaciji", smatra Zoran Stojiljković.

U svakom slučaju, čini se da je većina stranaka u opoziciji shvatila da ne mogu same u borbi protiv vlasti. Za sada se, medjutim, još ne zna kada će doći do eventualnog sastanka lidera opozicionih stranaka.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.