DRAMA U ZAGREBU Okršaj na Markovom trgu, veterani bacali baklje na policajce

Izvor: Blic, 29.Maj.2015, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRAMA U ZAGREBU Okršaj na Markovom trgu, veterani bacali baklje na policajce

Demobilisani borci koji su juče ceo dan protestovali na Markovom trgu u Zagrebu tražeći razgovor sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i dalje ne odustaju od svojih namera. Oni su probili policijsku ogradu oko crkve Svetog Marka u kojoj su proveli noć i sukobili se sa policijom.

Ispred ulaza u crkvu Svetog Marka policija je ranije danas ostavila  metalna barijera koja sprečava bilo kakav ulaz ili izlaz iz crkve, a policija je jutros naglasila da svako ko izađe iz crkve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << više neće smeti da se vrati unutra.

Predsednik Udruženja hrvatskih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški rekao je novinarima pred crkvom da se veterani boje za svoju bezbednost jer je policija već tri puta ulazila u hram.

- Mogu nas samo mrtve odneti odavde - rekao je danas Gologoški, i pozvao hrvatske zvaničnike na razgovore.

Veterani i dalje traže da razgovaraju s premijerom Zoranom Milanovićem, a odbili su ponudu ministra Matića koji je došao među njih, da sa premijerom razgovaraju u ponedeljak.

U Zagreb su stigli autobusima i ratni veterani iz Slavonskog Broda, a krenuli su i iz Osijeka.

Kako prenosi Jutarnji, na Markov trg jutros su poslate dodatne policijske snage.

Policija takođe nije dozvoljavala da se veteranima u crkvu dostave hrana i piće.

Jutros je ispred crkve održana i konferencija za medije.

- Policija je sinoć u tri navrata pokušala da uđe u prostorije crkve, ali su se vratili jer im nismo dozvolili. Procenjujemo da je situacija ozbiljna. Zbog onog što se dogodilo sinoć, mislimo da su naši životi ugroženi. Gospoda iz policije juče su htela da otmu (jednog od vođa protesta) Josipa Klema, ali nije im uspelO - rekao je Glogoški na konferenciji.

Iz crkve jutros izašla dvojica #branitelji, nitko ih nije uhitio #prosvjed #MarkovTrg http://t.co/i7XkUQIxeZ pic.twitter.com/lCD5cqg9sE

U jednom momentu na sinoćnjim protestima je reagovala i interventna policija nateraviši veterane da se povuku u Crkvu Svetog Marka gde se pojedini i dalje nalaze. Grupa huligana takođe se priključila protestu vređajući policiju i uzvikujući fašističku parolu "Za dom spremni".

U četvrtak se u Zagrebu okupio deo hrvatskih veterana i ratnih invalida koji već mesecima protestuju ispred resornog ministarstva. Grupa demonstranata okupila se ispred sedišta vlade gde su poručili da sa Markovog trga neće otići dok ih ne primi premijer Zoran Milanović.

Protestuju već 222 dana

Hrvatski ratni vojni veterani i invalidi koji već 222 dana protestuju ispred sedišta Ministarstva veterana u Zagrebu i traže smenu resornog ministra Predraga Matića i njegovih saradnika, insistirajući na boljoj zaštiti svojih prava.

Po hrvatskom zakonu nakon 22 sata zabranjeno je okupljanje na Markovom trgu te je policija naterala borce da se povuku u Crkvu Svetog Marka.

Sinoć je u jednom momentu intervesnisala i Hitna pomoć budući da je jednom od predvodinika veterana Đuri Golgoškom pozlilo. Ipak, on je jutros dobro i napominje da neće napustiti crkvu dok im se uslovi ne ispune.

#MarkovTrg, Hrvatska napadnuta od strane milicajaca koji govore srpski i na silu pokušavaju ući u Markovu Crkvu!? pic.twitter.com/Ip73V1BAUM

Demobilisani borci rekli su juče na konferenciji za novinare da ne postavljaju ultimatume, već samo žele razgovor sa premijerom, prenose hrvatski mediji.

#politikahr, #MarkovTrg, Bagro četnička JESTE SRETNI? Hoćete ubiti 100% INVALIDA DR? Đuri Glogoškom POZLILO! pic.twitter.com/R4UEB6WTFe

Veterani su pre povlačenja u crkvu mahali hrvatskim zastavama i glasno vikali: "Hrvatska, Hrvatska!" i "U boj, u boj, za narod svoj!"

Nakon isteka roka policajci sa šlemovima počeli su formirati kordon uz postavljenu ogradu na Markovom trgu. Deo veterana počeo je da vređa policajce.

Do Markovog je trga sinoć je stigla i grupa mlađih muškaraca, koji su vređali policiju i uzvikivali  "Za dom spremni". Policajci su pokušali da i smire ali huligani su počeli da trče nateravši interventne brigade da stave šlemove na glave, javlja Jutarnji list.

Kolinda Grabar Kitarović: Pozivam na dijalog i razum

O dramatičnim zbivanjima na Markovu trgu saopštenjem se oko 30 minuta iza ponoći javnosti obratila i predsednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. "Prateći događanja na Trgu Svetog Marka, pozivam sve odgovorne na iskorak k dijalogu i zajedničkom rešavanju otvorenih pitanja - napisala je predsednica.

"U skladu sa svojom odgovornošću za stabilnost u državi, pokušavam stupiti u kontakt s predsednikom Vlade Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem. Verujem kako je svima stalo do stabilnosti naše domovine, njenog ustavnog i pravnog poretka kao i međunarodnog ugleda. U tom duhu, još jednom pozivam na dostojanstvo, razum i dijalog", zaključila je predsednica.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Okršaj na Markovom trgu, veterani bacali baklje na policajce

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Maj.2015

ZAGREB - Demobilisani borci koji su juče cijeli dan protestovali na Markovom trgu u Zagrebu tražeći razgovor sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i dalje ne odustaju od svojih namjera...Oni su probili policijsku ogradu oko crkve Svetog Marka u kojoj su proveli noć i sukobili se sa policijom...Televizija...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.