DEKLARACIJE NA PROIZVODIMA: Konačno znamo šta jedemo!

Izvor: Kurir, 31.Mar.2015, 06:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DEKLARACIJE NA PROIZVODIMA: Konačno znamo šta jedemo!

Sastav proizvoda, poreklo, cena i rok upotrebe neki od podataka koji na proizvodu moraju biti jasno istaknuti

BEOGRAD - Građani Srbije od sutra u kupovinu ne moraju sa sobom da nose lupe jer će na svim proizvodima biti deklaracija koju će moći da pročitaju, kako nalaže novi pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju proizvoda, koji stupa na snagu 1. aprila.

Osim što će spisak svih sastojaka biti napisan strogo propisanom veličinom slova, deklaracija >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << će morati da sadrži informacije o tome gde je proizvod proizveden i iz koje zemlje je uvezen, kog su porekla arome, dok će drugom bojom i vrstom slova biti istaknuti podaci o alergenima.

Olakšavajuća okolnost biće i to što kupci više neće morati da pregledaju proizvode uzduž i popreko kako bi utvrdili dokad je proizvod upotrebljiv jer će rok trajanja, kao i cena ubuduće biti na vidnom mestu na proizvodu.

- Deklaracija uvoznika mora biti kopija originalne deklaracije i mora da sadrži podatke o tome gde je proizvod proizveden i iz koje zemlje je uvezen. Ranije to nije bio slučaj, pa nismo znali gde su proizvedene neke poznate robne marke. Potrošač možda neće da kupi proizvod s nekog područja. Na deklaracijama više neće moći da stoji da neki proizvod sadrži u tragovima sastojke koji mu nisu svojstveni - kaže Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Srbije i dodaje da zbog smanjene potrošnje sigurno u prometu ima proizvoda sa starim deklaracijama, o čijoj će sudbini odlučiti nadležni državni organi.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

NOVI PRAVILNIK Konačno ćemo znati šta je u hrani koju kupujemo

Izvor: Blic, 31.Mar.2015

Da li namirnice sadrže alergene, odakle dolazi meso i mesne prerađevine i nalazi li se u proizvodu sastojci štetni po zdravlje trebalo bi da znamo od aprila, kada na snagu stupa pravilnik o deklarisanju proizvoda...Osim toga, potrošači više neće morati da u nabavku idu sa lupom, jer će kompletan...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.