DANAS JE POBUSANI PONEDELJAK: Obavezno izađite na groblje i OVO ponesite

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Apr.2017, 01:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DANAS JE POBUSANI PONEDELJAK: Obavezno izađite na groblje i OVO ponesite

Praznik posvećen onima koji više nisu sa nama

Srpska pravoslavna crkva obeležava sutra Pobusani ponedeljak, odnosno "Vaskrs za mrtve", dan kada se uređuju grobovi preminulih i kada se na groblja iznose farbana jaja.

Tog dana, po narodnom verovanju i običaju, treba "pobusati" grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom.

U nekim krajevima, ovaj dan se obeležava kao zadušnice - izlazi se na groblja, pale se sveće, uređuju grobovi i sveštenik >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vrši parastose i pomene za pokoj duša pokojnika.

Ipak, po nečemu je pobusani ponedeljak različit od ostalih zadušnih dana u godini.

Naime, sutra se na groblja iznose crvena jaja koje su domaćice ofarbale na Svetli petak! Ta jaja koja se kucaju o spomenik, i upokojeni se pozdravljaju sa "Hristos Vaskrse". Tim pradavnim običajem se iskazuje ljubav i poštovanje prema umrlim srodnicima, sa kojima se na taj način deli radost Vaskrsenja Hristovog i pobede nad smrću. Na kraju se preostala jaja podele sirotinji.

Veruje se da je ovaj običaj najpre nastao u krilu ruske crkve odakle je došao i u naše krajeve, ali nema jasnih dokaza od kada datira tradicija obeležavanja ovog dana.

Naime, "valja se" da se danas na nekom pogodnom mestu okupe prijatelji, da se igra, peva i zabavlja. Treba uplesti nekoliko venčića od vrbovih grana i nositi ih u kosi, a ko se kroz venac poljubi postaće pobratim/posestrima za tu godinu. Ili tako bar narod veruje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.