DANAS JE BLAGI DAN: Evo zašto danas treba da odete u crkvu

Izvor: NaDlanu.com, 06.Jul.2015, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DANAS JE BLAGI DAN: Evo zašto danas treba da odete u crkvu

Srpska pravoslavna crkva na ovaj datum obeležava Svetu mučenicu Agripinu. Ovaj dan se označava i kao Blagi Dan.

Agripina sveta beše rođena i vaspitana u Rimu. Od samog detinjstva vežbala se da živi po jevanđelski, odgoneći od svoga srca smrad strasti i nalevajući srce svoje blagouhanjem devičke čistote, devstvenosti i celomudrenosti. Obručena beše Hristu Gospodu, i kao nevesta Hristova postrada u vreme cara Valerijana.

Pretrpe bijenje štapovima, sve dok >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << joj kosti skrušiše. Angel Božji javi joj se i ukrepi je. Pri novim mukama predade duh svoj Bogu. NJene drugarice: Vasa, Pauna i Agatonika preneše mošti njene na ostrvo Siciliju, i tamo ih česno sahraniše. Tu se docnije podiže crkva u ime svete Agripine. On njenih moštiju bivahu čudesa bezbrojna.

Silom njenih moštiju čak i Agarjani behu vraćeni od grada, gde te mošti počivahu. Upokojila se i slavom uvenčala 275. godine.

Besedan na današnji dan govori o tome kako ne treba zavideti grešnicima:

Ne zavidi zlijem ljudima. Zavidi li ko gubavome? Ne zavidi. Zašto onda poneko zavidi zlome, kad je zlo veća bolest od gube.

Danas je Blagi Dan. Odlazi se u crkvu na Svetu liturgiju.

Nastavak na NaDlanu.com...






Povezane vesti

DANAS JE BLAGI DAN: Evo zašto treba da odete u crkvu

Izvor: NaDlanu.com, 06.Jul.2015

Srpska pravoslavna crkva na ovaj datum obeležava Svetu mučenicu Agripinu. Ovaj dan se označava i kao Blagi Dan...Agripina sveta beše rođena i vaspitana u Rimu. Od samog detinjstva vežbala se da živi po jevanđelski, odgoneći od svoga srca smrad strasti i nalevajući srce svoje blagouhanjem devičke...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.