DA VAS UHVATI JEZA Ovo je odelo u kojem je ubijen Mihailo Obrenovic

Izvor: medio.rs, 30.Maj.2015, 01:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DA VAS UHVATI JEZA Ovo je odelo u kojem je ubijen Mihailo Obrenovic

Mihailove pantalone, čarape, džepna maramica, njegova košulja, prsluk i celo odelo u kojem je ubijen retko se izlaže, a na njemu se mogu videti originalne fleke krvi

Pomogao je u zasnivanju Narodnog pozorišta u Beogradu, njegovom diplomatskom veštinom oslobođeni su srpski gradovi od turskih posada, a onda su Srbi ubili svog kralja ispalivši u njega – tri metka!

Ko iole zna istoriju, pretpostavlja ko je u pitanju. Reč je, razume se o Mihailu Obrenoviću. >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs <<

Povodom godišnjice atentata na kneza Mihaila Obrenovića, u Konaku kneza Miloša u Topčideru od 29. maja pa do 10. juna, biće izloženo autentično odelo u kojem je Mihailo ubijen 29. maja 1868. godine.

– U konaku na spratu je cela postavka posvećena dinastiji Obrenović i naravno knezu Milošu. Sada je godišnjica smrti, odnosno godišnjica ubistva Mihaila Obrenovića. Ideja je bila da se obeleži taj dan i onda smo simbolično stavili da od 29. maja do 10. juna bude izloženo odelo u kojem je on ubijen – objasnila nam je Olivera Glavonjić organizatorka ove izložbe.

Foto: Telegraf

Ona je tom prilikom još dodala da se odelo inače retko izlaže i da se na njemu mogu videti originalne fleke krvi.

Posetioci će imati prilike da vide Mihailove pantalone, čarape, džepnu maramicu, njegovu košulju, prsluk, tregere koje je imao, rukavice koje je nosio u trenutku kada je ubijen.

Foto: Telegraf

Olivera nas je podsetila na ovaj tragičan događaj iz srpske istorije.

– Knez Mihailo je ubijen nedaleko od ovog konaka, u toku jedne šetnje u Košutnjaku. Izvezao se negde oko 17 časova, a oko 18 časova je ubijen. Ubice su bile braća Radovanović, koji su kasnije osuđeni na smrt. Pored rana od pištolja imao je i posekotine po licu. Ubijen je malim pištoljem, tipa bibernice, koji trenutno nije izložen, jer je na izložbi u Takovu – ispričala nam je orignizatorka.

Foto: Telegraf

Pored ove izložbe, 10. juna biće urađen jedan mali dramski prikaz kneza Mihaila i kneginje Julije,tačnije jedan segment iz Mihailovog života, čime će ljubitelji istorije moći da vide kako je knez zapravo živeo.

(Jelena Marović)

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.