Čuvari tamanili nosoroge

Izvor: Mondo, 22.Sep.2014, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvari tamanili nosoroge

Umesto da ih čuvaju, čuvari nacionalnog parka ubijali nosoroge.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Rendžer i dvojica zaposlenih u Nacionalnom parku u Južnoj Africi uhapšeni su pod sumnjom za krivolov nosoroga.

Osumničeni su uhvaćeni sa puškama i municijom u Nacionalnom parku prirode Kruger u kome je zabeležen porast krivolova na nosoroge. Osumnjičeni su uhapšeni neposredno pošto je otkriveno telo nosoroga ubijenog u krivolovu.

"Tužno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je da su upravo oni koji primaju plate da bi zaštitili nedužne životinje počeli da ih ubijaju", navodi se u saopštenju Nacionalnog parka i dodaje da su osumnjičeni uhvaćeni zahvaljuući opsežnoj istrazi i predanosti ostalih čuvara koji pošteno obavljaju svoj posao.

Kruger park nalazi se u severnom delu Južne Afrike i prostire se na 20.000 kvadratnih kilometara, tj veličine je Izraela ili Salvadora.

Južna Afrika je dom brojnim nosorozima, a u poslednje vreme se suočava sa porastom njihovog krivolova, zbog povećane potražnje za rogom ove životninje koji se po visokim cenama prodaje u delovima Azije – naročito u Kini i Vijetnamu.

Naime, u tim krajevima sveta nosorogov rog ima statusni simbol, a veruje se i da ima isceliteljske moći, mada to nije naučno dokazano. U sastavu roga je keratin, od koga su sazdani i ljudski nokti.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.