Čudovište iz Osmog putnika postoji!

Izvor: Mondo, 18.Sep.2014, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čudovište iz "Osmog putnika" postoji!

Ribe iz morskih dubina Zemljine južne polulopte neverovatno liče na opasno biće iz filmova "Osmi putnik", a rođak ribe idiacanthus atlanticus zabežen je i u Jadranskom moru

Foto: screenshot/YouTube

Ove morske nemani mogu da žive na dubinama do 2000 metara.

Idiacanthus atlanticus nazivaju i "crnom ribom-zmajem", a žive uglavnom u suptropskim i umerenim morskim vodama.

Na Jadranskom moru postoji slična riba iz iste porodice i naziva se zmijozub, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pišu 24 sata.hr.



Ona živi na dubinama većim od 1000 metara i može da naraste iznad 30 centimetara.

Živi u Sredozemnom moru, a u Jadranu je zabeležena samo u Južnojadranskoj kotlini, kaže Branko Dragičević s Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu.

Foto: screenshot/YouTube

Riba je i ekstremno dimorfna, što znači da mužjaci i ženke imaju bitno drugačiji izgled.

Ženke su velike i do 40 centimetara, imaju zube poput očnjaka, dok mužjaci uopšte nisu zanimljivi, nemaju zube i rastu do pet centimetara. I da, žive dovoljno dugo samo da bi mogli da se pare sa ženkama.

Razlog tome je verovatno evolucijski, kako bi se smanjila borba za hranu.

Kao i mnoge druge dubinske ribe, ova takođe ima fotofore koje mogu da proizvedu svetlo, a ova riba ima nit koja visi ispod riblje glave i služi kao mamac za plen, prenose 24. sata.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.