Čudo u Skupštini: Vlast glasa za zakon opozicije

Izvor: Blic, 23.Okt.2012, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čudo u Skupštini: Vlast glasa za zakon opozicije

Poslanici vladajuće većine glasaće za jedan zakonski predlog opozicije. U pitanju su izmene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koje treba da omoguće prikupljanje pomoći putem uplatnica koje će građani opet dobijati pored računa u svojim poštanskim sandučićima.

Predlagač ovog zakonskog predloga Srđan Miković iz Demokratske stranke za „Blic“ je potvrdio da će na predstojećoj sednici parlamenta u utorak njegov predlog biti uvršćen u dnevni red i da su vladajuće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stranke ocenile da on treba da bude usvojen.

- Zašto oni ne bi podržali ovaj zakonski predlog kada je dobar - kaže Miković na naše pitanje kako je moguće da će vlast podržati predlog opozicije.

O predlogu su se, kako dodaje, saglasili SNS, SPS i URS, kao i poslanici DSS.

Namera je, kako objašnjava, bila da se ovim izmenama zakona olakša prikupljanje sredstava za humanitarne potrebe, budući da je Elektroprivredi, „Infostanu“ i drugim preduzećima, koja prikupljaju i obrađuju lične podatke građana, zabranjeno da šalju uplatnice za bilo kakve humanitarne akcije.

- Te uplatnice koje će građani dobijati uz račun omogućavaju svima koji to žele da daju humanitarnu pomoć, da ne lutaju, da ne traže po štampi i ne raspituju se gde mogu uplatiti novac. Naime, pokazalo se da je zbog odredaba važećeg zakona,

kojim je pomenutim preduzećima bilo zabranjeno da obrađuju podatke građana, smanjena mogućnost rešavanja ogromnih problema građana - kaže Miković.

Miković dodaje da građani koji ne žele da uplaćuju novac za humanitarne potrebe, mogu uvek da bace listić. Ili, kako napominje, oni građani koji ne žele da ih dobijaju, treba o tome da obaveste preduzeće, koje je onda u obavezi da im više ne šalje uplatnice uz račun.

- Time će biti smanjen pritisak na budžetska sredstva ili lokalne samouprave - kaže Miković i dodaje da je podršku dobio od Crvenog krsta, narodne kuhinje Eparhije raško-prizrenske i drugih organizacija koje iščekuju humanitarnu pomoć.

Pred poslanicima deset akata

Skupština Srbije započeće novu sednicu jesenjeg zasedanja u utorak, na čijem dnevnom redu je 10 akata, među kojima i predloženi zakoni o amnestiji i upravljanju migracijama.

Poslanici će na drugoj sednici redovnog jesenjeg zasedanja debatovati i o Vladinom predlogu o izmenama Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima, kao i dopunama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koje je predložio poslanik DS Srđan Miković.

- Mislim da je to dobra i plemenita stvar i očekujem da će svi poslanici vladajuće većine glasati za taj zakon - rekao je predsednik parlamenta Nebojša Stefanović i u neku ruku potvrdio da će vlast glasati za predlog opozicije.

Povezane vesti: Šabačka opozicija tvrdi da ima većinu u gradskoj skupštini Iranski odbor odobrio predlog o izgradnji brodova na nuklearni pogon Pravilnik: Poslanici mogu i u upravne odbore Završena rasprava o pomorskoj plovidbi Poslanici u strahu traže dokaz zastarelosti prijave

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.