Crnadak na konferenciji u Briselu

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Maj.2015, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnadak na konferenciji u Briselu

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak poručio je u Briselu da su dobrosusjedski i regionalni odnosi jedni od prioriteta Ministarstva na čijem je čelu.

Crnadak je učestvovao na konferenciji na visokom nivou o regionalnoj saradnji i proširenju na zapadnom Balkanu, koja je održana u okviru Dana regionalne saradnje, za koji je rekao da je važna konferencija za BiH.

Naglašena je namjera za još snažnijim povezivanjem unutar regiona, budući da je to važan >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << faktor, kako za proces proširenja i nastavak političke stabilizacije, tako i za dalji ekonomski razvoj, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Konferencija je organizovana sa ciljem promocije regionalne saradnje i evropskih integracija zemalja regiona jugoistočne Evrope, a učestvovali su ministri inostranih poslova zemalja regiona.

Glavne teme konferencije bile su regionalni ekonomski razvoj i infrastrukturni projekti, te bezbjednost i globalna borba protiv terorizma.

Crnadak je učestvovao u panel diskusiji o proširenju EU i infrastrukturnom povezivanju u vezi sa takozvanim Berlinskim procesom i Bečkom konferencijom koja će biti održana u avgustu i kada će zvanično biti predstavljeni prioritetni projekti za infrastrukturni razvoj zapadnog Balkana i unapređenje prevoza ljudi i robe.

On je ukazao da je važno da podrška EU bude i politička i finansijska, te da su projekti usaglašeni na nedavnom sastanku premijera iz regiona, pažljivo odabrani i veoma značajni za BiH.

Crnadak je izrazio očekivanje da će 27. avgusta u nastavku Berlinskog procesa biti donesene važne odluke na polju infrastrukture, ali i iz oblasti daljeg tržišnog i energetskog povezivanja regiona.

Učesnike konferencije upoznao je i s političkim dešavanjima u BiH, te je još jednom istakao ogroman značaj novog evropskog pristupa, kao i spremnost novih vlasti na reforme.

Kada je riječ o podršci iz EU, Crnadak je i ovaj put zahvalio svima koji su doprinijeli da britansko-njemačka inicijativa preraste u zvaničan stav EU, te posebno naglasio da je novi pristup snažna podrška BiH, ali da uvažava i entitete i njihove nadležnosti.

U radu konferencije učestvovali su evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, generalni direktor Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje Kristijan Denijelson, članovi Evropskog parlamenta, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ Goran Svilanović.

Dan regionalne saradnje inicirali su Savjet za regionalnu saradnju /RCC/, Predstavništvo savezne države Baden Virtemberg u EU i Evropski fond za Balkan /EFB/.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Ministar BiH na konferenciji u Briselu

Izvor: Blic, 06.Maj.2015

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak poručio je danas u Briselu da su dobrosusedski i regionalni odnosi jedan od prioriteta Ministarstva na čijem je čelu...Crnadak je učestvovao na konferenciji na visokom nivou o regionalnoj saradnji i proširenju na zapadnom Balkanu, koja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.