Crna prognoza: 55.000 radnika ostaje bez posla?!

Izvor: Vesti-online.com, 12.Apr.2014, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna prognoza: 55.000 radnika ostaje bez posla?!

Oko 55.000 radnika zaposlenih u 153 preduzeća u restrukturiranju, već sledećeg meseca moglo bi da ostane bez posla! Naime, ukoliko do polovine maja vlada Srbije ne preduzme konkretne poteze da te firme zaštiti od prinudne naplate poverilaca, to bi moglo da dovede do njihovog gašenja, upozoravaju predstavnici sindikata i ekonomisti.

Oko 55.000 radnika, zaposlenih u 153 preduzeća u restrukturiranju, već sledećeg meseca moglo bi da ostane bez posla!

 
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Prema ranijoj odluci Ustavnog suda, nakon 14. maja prestaje da važi zaštita preduzeća u restrukturiranju od sprovođenja prinudne naplate nad njihovom imovinom, što praktično znači da će poverioci tih firmi napokon moći da prinudno naplate svoja potraživanja, uključujući blokadu računa, plenidbu i prodaju imovine.

 

Predsednica ASNS-a Ranka Savić strahuje da bi pritisak poverilaca mogao da izazove likvidaciju preduzeća u restrukturiranju, što bi za radnike značilo odlazak na biro za nezaposlene.

 

- Uznemirenje sindikata i radnika je veliko, jer će dozvola naplate potraživanja za 80 do

Neustavna zaštita

Ustavni sud je 14. novembra prošle godine, na sopstvenu inicijativu, utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom član Zakona o privatizaciji koji govori da se nad preduzećem u restrukturiranju, odnosno nad njegovom imovinom, ne može odrediti ili sprovesti prinudno izvršenje niti bilo koja mera postupka izvršenja radi namirenja potraživanja. Objavljivanje ove odluke sud je odložio za šest meseci, što znači da njeno dejstvo počinje od 15. maja ove godine.


90 odsto tih firmi značiti kraj postojanja, odnosno likvidaciju. To bi značilo gubitak posla za više od 50.000 zaposlenih u tim preduzećima, pa bi oni i njihove porodice postali socijalni slučajevi - upozorava Savićeva i dodaje da su se sindikati već obraćali Vladi i mandataru, ali da odgovora i konkretne inicijative još nema.

 

- Sve je u rukama države. Restrukturiranje mora jednom da se završi, ali ljudi nisu krompiri pa da se odjednom izbace na ulicu - zaključila je ona.

Ekonomista Mahmut Bušatlija se slaže da firmama u restrukturiranju zaista preti skora likvidacija.

 

- Izvesno je da će poverioci hteti da naplate svoja potraživanja čim im se za to stvori prilika. Pošto su ove firme uglavnom propale i sa nedovoljnim kapitalom da se pokriju svi dugovi, poverioci neće gubiti vreme da stanu u red za naplatu - ocenio je Bušatlija. Jedini način da se ta preduzeća spasu od gašenja je, kako on smatra, da se država dodatno zaduži kako bi isplatila njihove dugove. Ove firme, prema ranijim analizama, godišnje koštaju građane Srbije oko 750 miliona dolara, a njihov dugovi iznose oko četiri milijarde evra, što premašuje njihov kapital.

 

Ministarstvo bez rešenja?!

Ima li država plan da sačuva od gašenja firme u restrukturiranju sa više od 50.000 zaposlenih, Alo je pokušao da sazna od vršioca funkcije ministra privrede Igora Mirovića. Kako su saopštili, Mirović je formirao radnu grupu koju čine predstavnici Ministarstva privrede i drugih relevantnih ministarstava, institucija i organizacija.

- Cilj ove radne grupe je da nađe rešenje za eventualne probleme koji mogu da proisteknu iz odluke Ustavnog suda Srbije. O rešenjima će javnost biti blagovremeno obaveštena - poručili su iz Ministarstva.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.