Crna Gora obeležava Dan nezavisnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2011, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora obeležava Dan nezavisnosti

PODGORICA -

Crna Gora danas obeležava Dan nezavisnosti, dan kada su građani Crne Gore na referendumu pre pet godina odlučili da se odvoje iz Državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Referendumsko pitanje je glasilo "Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom?", a na njega je pozitivno odgovorilo 55,52 odsto građana, što je bilo više od uslova koji je tada postavila Evropska unija.

Održavanju referenduma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prethodili su pregovori predstavnika blokova za nezavisnost i zajedničku državu, uz posredovanje EU, odnosno slovačkog diplomate Miroslava Lajčaka.

Crna Gora je postala nezavisna, a Srbija ponovo samostalna.

Lukšić: Nema primera države kao C. Gore

Tadašnji premijer Milo Đukanović je čestitajući građanima kazao da Crna Gora više nikada ne sme da dozvoli da na bilo koji način izgubi državu.

Povodom Dana nezavisnosti, premijer Igor Lukšić je sinoć održao prijem na Cetinju.

Premijer je sinoć rekao da nema sličnog primera države koja je za pet godina postigla više od Crne Gore, koja je danas ugledni član međunarodne zajednice, primer multikulturalnosti i suživota, kandidat za članstvo u evropske i evro-atlantske strukture i zemlja koja značajno doprinosi regionalnoj stabilnosti.

On veruje da su napori svih u Crnoj Gori u proteklih pet godina bili usmereni kako bi državu učinili boljim mestom za život svih njenih građana.

Predsednik Skupštine Ranko Krivokapić će danas položiti venac u mauzoleju Petra Drugog Petrovića Njegoša na Lovćenu.

Vladajuća Demokratska partija socijalista održaće danas svoj Šesti izborni kongres.

Uoči Dana nezavisnosti, premijer Lukšić je u Podgorici otvorio most na Ribnici dugačak je 288 metara, a nadvožnjak 35 metara. Širina mosta je 20,5 metara u šta spadaju dve kolovozne trake, razdelni pojas i pešačke staze sa obe strane.

Pet godina nakon referenduma, Crna Gora je kandidat za punopravno članstvo u Evropskoj uniji i na pragu je ulaska u NATO, a njeni građani mogu bez viza da putuju u zemlje šengen zone.

U vladajućoj koaliciji naglašavaju veliki uspeh Crne Gore od obnove nezavisnosti do danas, dok opozicionari ocenjuju da vlast nema istinsku želju da se suoči sa kriminalom i korupcijom.

I danas podjednako podeljena

Kada bi danas bio održan referendum o nezavisnosti, za samostalnu državu glasalo bi 56 odsto građana, dok bi 44 odsto podržalo zajednicu sa Srbijom, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja koje je za "Vijesti" sprovela agencija Defakto.

Istraživanje je, kako se navodi, sprovedeno od 5. do 14. maja i potvrđuje da nakon pet godina u Crnoj Gori postoji oštra podela na dva predreferendumska bloka, prenela je crnogorska novinska agencija MINA.

Ankata je pokazala blaga pomeranja u blokovima, pa bi 6,6 odsto građana koji su bili za savez sa Srbijom danas glasalo za nezavisnu Crnu Goru, dok bi 2,9 odsto "indipendista" podržalo zajedničku državu.

Metodolog, profesor Miloš Bešić, koji je radio istraživanje, smatra da građani još uvek na crnogorsku nezavisnost gledaju istim očima, jer argumente traže u kolektivnim mitovima i nacionalnim identitetima.

On je naveo da političke partije upravo na takvom ponašanju grade svoj rejting.

"To znači da će same političke partije i dalje insistirati na ovim podelama, jer je to garancija njihovog rejtinga", kazao je Bešić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crna Gora obeležava Dan nezavisnosti

Izvor: Šumadija Press, 21.Maj.2011

Crna Gora danas obležava Dan nezavisnosti, dan kada su građani Crne Gore na referendumu pre pet godina odlučili da se odvoje iz Državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Nastavak na Šumadija Press...

"Vijesti": Crna Gora pet godina tapka u mestu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2011

PODGORICA -..Crna Gora danas obeležava Dan nezavisnosti, dan kada su građani Crne Gore na referendumu pre pet godina odlučili da se odvoje iz Državne zajednice Srbija i Crna Gora, a današnje podgoričke "Vijesti", ocenjujući rezultate nezavisnosti ističu da Crna Gora tapka u mestu...Referendumsko...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Crna Gora obeležava Dan nezavisnosti

Izvor: Studio B, 21.Maj.2011

Crna Gora obeležava Dan nezavisnosti, odnosno petu godišnjicu od održavanja referenduma na kojem su građani glasali za izdvajanje iz državne zajednice Srbija i Crna Gora. ..Centralna proslava održana je sinoć na Cetinju, gde je premijer Igor Lukšić priredio prijem za domaće i strane zvanice...Referendum...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.