Crkva i džamija, simbol suživota

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Mar.2015, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkva i džamija, simbol suživota

JAJCE - Crkva svete Marije ili džamija sultana Sulejmana II nalazi se unutar istorijskog jezgra Jajca, a važi za objekat koji predstavlja simbol suživota više religija i vjeroispovijesti na ovim prostorima.

Prema utvrđenim istorijskim činjenicama, u crkvu sv. Marije je, nakon udaje za bosanskog prestolonasljednika Stjepana Tomaševića, 1. aprila 1459. godine, kćerka srpskog Lazara Despota, Jelena Branković, kao miraz donijela relikvije ili kosti sv. Luke Evanđelista.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
Dragan Glavaš, turistički vodič u Javnoj ustanovi "Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca" ispričao je za Anadolu Agency (AA) da je u novembru 1461. godine u ovoj crkvi po papinskim poslanicima krunisan posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.

Od polovine 19. stoljeća objekat nije u upotrebi, jer je kroz istoriju objekat gorio tri puta. Naime, u požaru 1832. od zgrade su ostali samo zidovi.

Ekipa AA posjetila je objekat koji je kroz istoriju korišten i kao crkva i kao džamija. Ostali su podsjetnici da su se u ovom objektu molile različite vjere. Mihrab i ulaz u džamiju sa jedne strane, a sa druge ulaz u crkvu.

Pretpostavlja se da su u crkvi sahranjeni i članovi nekih gradskih porodica srednjovjekovnog Jajca, pa čak i članovi porodice Stjepana Tomaševića. Iskopani grobovi su dokaz tome.

Sa sjeveroistočne strane objekta izgrađen je zvonik - toranj svetog Luke visok 23 metara, a radili su ga domaći majstori. Zvonik sv. Luke predstavlja jedini sačuvani srednjovjekovni zvonik u kontinentalnom dijelu Balkana. Objekat je već 1892. godine, od strane austrougarske uprave, zakonom od 27. juna 1892. proglašen spomenikom kulture.

"Relikvije ili kosti Luke Evanđeliste bile su smještene u tornju sv. Luke koji je jedini sačuvani crkveni toranj iz Srednjeg vijeka. Visok je 23 metra i rađen je u kasno gotičkom i romaničkom stilu. Predstavlja objekat velike vrijednosti", ispričao je Glavaš.

Prema njegovim riječima, zidali su ga domaći klesari koji su išli na obuku u Dalmaciju kako bi se naučili zanatu.

"Stil gradnje i sam objekat, dakle, crkva s tornjem, predstavlja moć, značaj i uticaj Jajca kao Kraljevskog grada i moć i značaj srednjovjekovne Kraljevine Bosne", kazao je Glavaš.

Podsjetio je da je 1459. godine, po papinskom poslaniku, u ovoj crkvi krunisan posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.

"Nakon toga, 1528. godine, dolaskom Osmanlija crkva postaje džamija i kao takva se koristi određeno vrijeme. Međutim, ona tri puta gori. Tako je 1832. posljednji put izgorjela", ispričao je Glavaš za AA.

Istorijski značaj ovog objekta prepoznaje već Austro-ugarska koja je u svoje vrijeme ovaj objekat proglasila nacionalnim spomenikom.

"Što se tiče grobova koji se nalaze u samoj crkvi, '80-ih godina prošlog stoljeća tadašnja vlast, odnosno Jugoslavija, radila je određena arheološka istraživanja u samoj crkvi, gdje je pronađeno nekoliko grobova u kojima su, prema pretpostavkama, bili sahranjeni visoki činovnici Kraljevine Bosne, čak i neki članovi porodice Stjepana Tomaševića", istakao je Glavaš.

Naime, čak se negdje i navodi da je u ovom objektu bila i velika količina zlata, ali sve je odneseno u Beograd na daljnja istraživanja.

"Od tada se ništa ne zna o tome, a Jajcu preostaju samo grobovi", kazao je Glavaš.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.