Izvor: Nezavisne Novine, 24.Maj.2017, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović i Del Vekio: Izmjene izbornog zakona prvorazredno političko pitanje

SARAJEVO - Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović i ambasador Hrvatske u BiH Ivan del Vekio istakli su u Sarajevu da se na planu izborne problematike testira spremnost za unapređenje unutrašnjih društveno-političkih odnosa, vladavine prava, osnovnih ustavnih i opštih demokratskih načela u BiH, te evropske opredijeljenosti BiH.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da su se Čović i Del Vekio saglasili da izmjene izbornog zakona nisu pravnotehničko, već prvorazredno >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << političko pitanje prema kojem svi odgovorni politički subjekti pokazuju svoj stav o načelu konstitutivnosti, te ideji BiH kao zajednice ravnopravnih naroda.

Oni su u razgovoru posebno naglasili važnost unapređenja položaja Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda unutar institucionalnih struktura BiH.

U tom dijelu izuzetno važnom su ocijenjene neophodne izmjene Izbornog zakona, kako bi se obezbijedili svi preduslovi za nesmetanu primjenu rezultata opštih izbora 2018. godine, a time i političku stabilnost BiH.

Čović je još jednom izrazio uvjerenje da će BiH u ovoj godini, uprkos tehničkim i političkim izazovima, realizovati kandidatski status u skladu s master planom integrisanja koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, a da će na polju integracije u NATO napraviti potreban iskorak ka ostvarivanju Akcionog plana za članstvo.

Del Vekio je izrazio punu političku i praktičnu podršku Hrvatske naporima vlasti BiH u procesu integracije u EU, te uspješnom rješavanju svih unutrašnjih pitanja koja predstavljaju prepreku na tom putu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.