Član 50 - preventiva, nije trebalo da bude upotrebljen

Izvor: B92, 26.Jul.2016, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Član 50 - preventiva, nije trebalo da bude upotrebljen"

London -- Bivši italijanski premijer Đulijano Amato tvrdi da član 50 Lisabonskog sporazuma nije napravljen da bi zapravo bio i primenjen, već da bi zastrašio.

Amato je i tvorac tog člana te tvrdi da je njegov zadatak da odvrati članice.

Aktiviranjem člana 50 biće pokrenut i proces izlaska Velike Briatnije iz Evropske unije.

“Napisao sam član 50 i znam to dobro. Moja namera je bila da to postoji kao preventivna mera, ali da nikada neće biti iskorišćeno. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Umesto toga, dogodio se požar“, rekao je Amato.

On je posavetovao Brisel da ne nudi ustupke Londonu u predstojećim pregovorima jer je to jedini način da Britanija uvidi kakvu je odluku donela na referendumu.

“Kada se dođe do ekonomije oni moraju da gube“, rekao je on.

Amato ke opisao Bregzit kao “katastrofu“ nazivajući bivšeg britanskog premijera Dejvida Kamerona “ludim“.

“Nemojte da date Britaniji mogućnost da misli da je Bregzit bolja solucija. Što više budu shvatali da gube, postoji mogućnost da će uraditi nešto do 2020. (kada su zakazani izbori“, naveo je bivši italijanski premijer.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.