Izvor: Nezavisne Novine, 27.Feb.2016, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čitajte u NEZAVISNIM: Stambeni krediti preko IRB RS i za samce i starije bračne parove

BANJALUKA - Pet miliona evra je iznos sredstava Razvojne banke Savjeta Evrope (CEB) kojima će preko Investiciono-razvojne banke (IRB) RS biti plasirane linije stambenih kredita za mlade bračne parove, samce i visokoobrazovane supružnike u Republici Srpskoj, potvrđeno je "Nezavisnim" u Vladi RS, koja je juče prihvatila zaduženje po projektu "Socijalni program stambenog zbrinjavanja u BiH - RS", koji provodi IRB RS.

U IRB RS, na koju će se prenijeti sredstva, kako bi putem >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << finansijskih posrednika dalje plasirala kredite, kažu da će tek naredne sedmice više detalja dati o samom programu, uz napomenu da on nije operativan sve dok ne bude i  parlamentarno prihvaćen.

Na plenarnom godišnjem sastanku CEB-a, koji je održan sredinom 2014. godine u Sarajevu, podsjetimo, odobren je kreditni aranžman, ali je slijedila procedura za njegovu ratifikaciju i usvajanje na nivou institucija BiH i RS.

Proširenje kategorije korisnika zavisilo je i od dogovora koji je trebalo da se postigne s CEB-om, a ugovor o korišćenju sredstava nakon potpisivanja treba još  zaključivanje aranžmana na nivou BiH i RS.

Ipak, kako je precizirano projektom, sredstva su namijenjena isključivo za plasman stambenih kredita i to "kupovinu, izgradnju ili proširenje prve stambene jedinice (u slučaju proširenja porodice) za mlade pojedince ili parove sa djecom ili bez djece koji imaju do 35 godina i pojedince ili parove sa visokom stručnom spremom ili parove bez starosnog ograničenja".

"Na ovaj način će se omogućiti proširenje kruga korisnika stambenih kredita IRB RS, putem zasebne kreditne linije, i na samce i visokoobrazovane bračne parove koji imaju više od 35 godina", ističu u Vladi RS.

U Omladinskom savjetu RS pozdravljaju odluku Vlade RS, ocjenjujući je korakom bliže ka realizaciji programa, koji će, kako dodaju, omogućiti kupovinu, izgradnju i proširenje prve stambene jedinice, s rokom otplate do 20 godina i u maksimalnom iznosu od 100.000 maraka, dok će visinu kamatne stope diktirati uslovi pod kojima se kreditna sredstva odobravaju IRB-u.

Kako dodaju u Udruženju samohranih roditelja "Ponos", imaju trenutno 190 porodica, među kojima je veliki broj roditelja s visokom stručnom spremnom ili naučnim zvanjima magistra, te se nadaju da će u što skorijem roku početi plasman kredita.

"Meni je najvažnije da će ova linija kredita uvrstiti i kategoriju samaca koji su visokoobrazovani, jer smo do sada nepravedno bili zanemareni kao potencijalna kategorija i za rješavanje stambenog pitanja i za stvaranje porodice", napomenula je za "Nezavisne" Slađana Vranješ (37), diplomirana pravnica iz Banjaluke.

Zaključno s 30. septembrom 2015. godine, udio stambenih kredita IRB RS u ukupnim stambenim kreditima bankarskog sistema RS iznosio je 43,4 odsto.

Potražnja za ovim kreditnim proizvodom premašila je raspoloživa sredstva za ove namjene, zbog čega se kreditnim zaduženjem prema CEB-u obezbjeđuju nedostajuća sredstva, jer je riječ o kategoriji stanovništva od posebnog značaja za RS.
Pogledaj vesti o: Stambeni krediti

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Stambeni krediti preko IRB RS i za samce i starije bračne parove

Izvor: Cafe.ba, 27.Feb.2016

Pet miliona evra je iznos sredstava Razvojne banke Savjeta Evrope (CEB) kojima će preko Investiciono-razvojne banke (IRB) RS biti plasirane linije stambenih kredita za mlade bračne parove, samce i visokoobrazovane supružnike u Republici Srpskoj.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.