Cilj je osposobiti preduzeća, a ne stečaj

Izvor: RTS, 20.Sep.2014, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cilj je osposobiti preduzeća, a ne stečaj

Ministar privrede Željko Sertić kaže za RTS da su stigle ponude za 403 od 502 preduzeća i da se one razmatraju zajedno sa sindikatima i rukovodstvima. Ističe da je prioritet obezbediti dugoročni rad i isplate zarada, ali da će znatan broj tih preduzeća morati pod stečaj.

Željko Sertić je rekao da su na javni poziv za privatizaciju 502 preduzeća iz Srbije stigle 1.732 ponude za 403 preduzeća.

Sertić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da je broj pristiglih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ponuda bio veliko iznenađenje koje govori da je Srbija privlačna investitorima. 

Najveći broj ponuda je iz Srbije, zatim iz Nemačke (725 ponuda), iz SAD-a (35), Rusije (26), Bugarske (34), iz Velike Britanije (21).

"Mi ćemo biti veoma realistični u sagledavanju ponuda koje moramo da uradimo u narednom periodu, kako bismo zajedno sa rukovodstvom i sindikatima uradili najbolju ponudu i plan za svako preduzeće pojedinačno", rekao je Sertić.  

Napomenuo je da među ponudama nisu samo one za kupovinu firmi i njihov razvoj.

"Imamo preduzeća koja su podnela zahtev za kupovinu dela imovine, kompanije koje su zainteresovane za strateška partnerstva, ali ima i onih koji su zainteresovani za rad i ulaganje", ukazao je ministar.

Najbolje se kotiraju ona preduzeća koja imaju mogućnost za dalji razvoj (pre svega svoja tržišta) i mogu da funkcionišu na bolji i kvalitetniji način, rekao je Setić.

Kako kaže, ponude će se razmatrati zajedno sa sindikatima i rukovodstvima preduzeća, predstavnicima ministarstava.

Sertić je podsetio da je rok za ponude istekao 15. septembra i da sada Agencija za privatizaciju ima rok od 45 dana da predloži resornom ministarstvu koje će preduzeće ići u stečaj. 

"Za 99 preduzeća nije stigla nijedna ponuda, i sigurno da od ovih 403 nije svaka ponuda kvalitetna. Ne znam trenutno koliko će preduzeća otići u stečaj, ali moramo da budemo realni da svakako postoje preduzeća koja neće moći da opstanu na tržištu", istakao je Sertić.

Komentarišući loše stanje u "Simpu", ministar je rekao da je država tom preduzeća pomagala da preživi, jer je bio veoma važan i poznat brend.

"Naš cilj da nađemo strateškog partnera koji će obezbediti dugoročnost i rad - više će nam to biti smernice, da radnici dobiju zarade...", rekao je Sertić.

Govoreći o novim merama štednje, Sertić je rekao da su za privredu najvažniji potezi Vlade u stvaranju povoljnog ambijenta za dolazak novih investitora.

"U tom pravcu je važno da znamo da je poslovni ambijent sve kvalitetniji i bolji", istakao je ministar.

Kako kaže, pojačana kontrola poslovanja, kako Poreske uprave, tako i Ministarstva unutrašnjih poslova, deo je mera za poboljšanje privrede.

"Svakako, tu su i zakoni, kao što su Zakon o radu koji nam je podigao ugled u svetu, među investitorima, zatim zakon o plan i izgradnji, koji će uskoro biti u Skupštini, zatim izmena Zakona o stečaju...", naveo je ministar i ponovio da je cilj produžiti živote preduzeća, a ne ugasiti ih.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.