Čije se greške plaćaju iz budžeta?

Izvor: RTS, 22.Nov.2014, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čije se greške plaćaju iz budžeta?

Država mora da plati 10 miliona evra iz budžeta jer je pre nekoliko godina neosnovano aktivirala bankarsku garanciju austrijskog konzorcijuma "Alpina i Por" za izgradnju auto-puta Horgoš-Požega. To nije jedini slučaj. Na ime izgubljenih sudskih sporova i za plaćanje odšteta, iz budžeta će morati da se izdvoje stotine miliona dinara.

Za 10 miliona evra može, na primer, da se izgradi 400 montažnih kuća ili kupi 1.000 inkubatora. Tolika suma iz budžeta ide austrijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << konzorcijumu, jer je država, kako su odlučili međunarodni arbitri, neosnovano povukla bankarsku garanciju za auto-put od Horgoša do Požege.

"Radi se o tuđem novcu koji smo mi nekad iskoristili a nismo morali, i trebalo ga je vratiti. Sada je uvećan za kamate, troškove sudskog procesa", kaže državni pravobranilac Snježana Prodanović.

Tako uvećan, iznosi milijardu i 600 miliona dinara. Predmet spora star je sedam godina, a promenio je četiri resorna ministra.

"Ugovor je potpisan 2007. godine, u vreme tehničke vlade. Neki su rekli da nije vreme za potpisivanje takvog ugovora. Kada je 2008. došla, nova vlada donela je odluku o povlačenju bankarske garancije jer u dogovorenom roku konzorcijum 'Alpina i Por' nisu uspeli da obezbede finansiranje", rekao je Miodrag Poledica, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ugovor za izgradnju auto-puta Horgoš-Požega raskinut je 2008. Zbog toga je "Alpina Por" tužila Srbiju i tražila odštetu od 81 milion evra. Iako je Srbija dobila spor, više je reč o Pirovoj pobedi, jer moramo da platimo 10 miliona evra na ime bankarskih garancija.

"Trebalo bi objasniti kako je došlo do greške i čija je odgovornost. To je dužnost pravobranioca, da pokrene regresni zahtev ukoliko je neko sa naše strane načinio štetu za državu", kaže Nemanja Nenadić iz organizacije "Transparentnost Srbija".

Pravobranilac Snježana Prodanović kaže da, ukoliko se utvrdi odgovornost, a to se radi, recimo, u krivičnom postupku, postoji pravni osnov za preduzimanje mera.

Na ime izgubljenih sudskih sporova i odšteta u prethodnim godinama, Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja moraće da plati 230 miliona dinara, resor pravde 370 miliona, odbrana 600 miliona.

Zbog toga što škole nisu platile račune, milionske penale platiće Ministarstvo prosvete.

"Treba da odgovara onaj ko je napravio štetu, ali to je u našim uslovima nemoguće. Može da se očekuje da taj neko snosi političku odgovornost, ali građani nemaju ništa od toga što će neko da bude politički kažnjen. Prvo, kontrola mora da bude češća", kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

Miodrag Poledica kaže da se, poučeni iskustvom oko puta Horgoš-Požega, sada za izgradnju auto-puta od Beograda do Požege radi mnogo ozbiljnije.

Možda smo u poslednjem slučaju, za Horgoš-Požegu, imali sreće, ali ne i u ostalim međunarodnim arbitražama. Pre arbitraže, ipak, treba učiniti sve da do nje ne dođe. U prilog tome je i posledica slučaja "Satelit" - zbog otkazivanja, izraelskoj kompaniji moramo da platimo 27 miliona evra odštete.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.