Četvorici demonstranata iz Skoplja određen pritvor, jedan u bekstvu

Izvor: Blic, 22.Maj.2015, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvorici demonstranata iz Skoplja određen pritvor, jedan u bekstvu

Četvorici demonstranata, učesnika antivladinog protesta u Skoplju 5. maja, od kojih su trojica privedena, a za jednim se traga, produžen je pritvor, javili su makedonski mediji.

Osnovno javno tužilaštvo je Osnovnom sudu u Skoplju dostavilo tužidbeni predlog protiv četiri osobe zbog osnovane sumnje da su počinila krivično delo - sprečaanja službenog lica u vršenju dužnosti”, navodi se u saopštenju Osnovnog suda.

Trojici je određen pritvor do mesec dana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dok je jednoj osobi pritvor određen u odsustvu.

Oni se terete da su sprečili službeno lice u vršenju službene dužnosti, a zaprijećena kazna za ovo krivično delo je od tri meseca do tri godine zatvora, javili su skopski mediji.

Inače, glavna rasprava o ovom optužnom predmetu je odložena za 3. jun.

Suđenje devetorici privedenih tokom antivladinih protesta počelo je danas I biće nastavljeno 3. juna.

Za isto krivično delo tereti se još četvoro optuženih, kojima suđenje treba da počne u junu.

Zbog učešća u protestima, prema podacima Helsinškog komiteta u Makedoniji, privedena su 42 lica, u pritvoru je 15 demonstranata, jedan je u kućnom pritvoru, a jedno lice je u bekstvu.

Komitet je saopštio da je među pritvorenima sedam studenata.

Protesti neformalnog pokreta "Protestujem" počeli su u Skoplju 5. maja, nakon što je lider opozicionog SDSM-a Zoran Zaev obelodanio da je 22-godišnjeg mladića Martina Neškovskog pre četiri godine na proslavi izborne pobede vladajućeg VMRO-DPMNE ubio policajac na dužnosti Igor Spasov.

Članovi ovog pokreta od tada svake večeri protestuju, a edan od tri zahteva je hitno oslobađanje svih aktivista pritvorenih od 5. maja.

Oni zahtevaju i ostavku Vlade premijera Nikole Gruevskog i formiranje prelazne Vlade za demokratizaciju institucija i omogućavanje fer i demokratskih izbora.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.