Izvor: Nezavisne Novine, 27.Sep.2016, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četredeset godina fenomena zvanog U2 (VIDEO)

U2 je postojan poput Ramonesa, postojan poput The Clasha, velik poput Stonesa, popularan poput Beatlesa i uticajan poput Springsteena, piše Jutrarnji list u svom pregledu rada prvih 40 godina fenomena nazvanog U2.

U2 su se tokom 80-ih uspjeli na sam tron rock muzike, čime su postali jedan od onih izvođača rock i popularne muzike koji se statusom, izdanjima albuma i veličinom koncerata mogu mjeriti s Beatlesima, Stonesima, Led Zeppelinima, AC/DC i Bruceom Springsteenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << koji ih ih sve u šesnaest hvali i u svojoj autobiografiji “Born To Run”.

U tom pogledu U2 će zauvijek ostati jednim od najsnažnijih simbola 80-ih; decenije koju ovdje iz mnogo razloga smatramo zlatnom ili posljednjom normalnom u životima ljudi rođenih na ovim prostorima nakon 2. svjetskog rata.

Ali, svesti U2 - unatoč proboju u prvu ligu svjetske rock i pop muzike u ljeto 1985. godine na Live Aid nastupu na Wembley stadionu - samo na amblem 80-ih bila bi velika nepravda nasuprot tog benda jer njihova istorija ide dublje od te decenije, a ono što su napravili i što još čine snažno rezonira i danas. U2 nisu posljednji veliki bend rock muzike, ali nakon njihovog uspona nismo dobili veći od njih, čak ni kroz Nirvanu, Pearl Jam, Pepperse, Metallicu, Green Day, Radiohead, Coldplay, Kings of Leon, Killers, Arcade Fire, Arctic Monkeys ili Foo Fighters. Neki od navedenih i niz drugih jako puno duguju U2 koji su u međuvremenu postali i jedan od najutjecajnijih sastava, a što ni u 80-ima nije tako izgledalo, dočim već četvrt vijeka Bono tjera lidere G8 i G20 zemalja, vrh UN-a i Vatikana da mu jede iz ruke i briše dugove siromašnima.

Početak je, naravno, bio bitno drugačiji. Dablin 1976. godine je bio sve samo ne svjetska metropola. OK, nije baš bilo crno i krvavo kao u Belfastu, ali nije bilo ni mnogo manje mračno. Danas se u Dablin, na našu žalost, masovno useljavaju Slavonci i drugi Hrvati, no tada je bilo najpametnije ili iz Irske bježati u Ameriku ili postati alkoholičar uz single-malt viskije i crni Guinness ili osnovati rock’n’roll bend. Irska folk muzika jedan je od možda ne baš tako vidljivih, ali ipak kamena temeljaca rocka, no U2 nisu osnovani u kuhinji roditelja Larryja Mullena po uzoru na Dublinerse, pa čak ni Vana Morrisona, premda s njime dijele vjerski zanos, nego po uzoru na aktivizam The Clasha čiji ih je nastup u Dublinu 21. oktobra 1977. godine drmnuo kao čizma u guzicu i jednostavnost Ramonesa o kojoj je The Edge nadahnuto zborio u filmu o električnoj gitari “It Might get Loud”.

Imali su šesnaest-sedamnaest godina, a trinaest mjeseci ranije, 25. septembra 1976. putem oglasa na školskoj ploči osnovali bend i bili u pravoj dobi da ih tako nešto pogodi u glavu i želudac. Nadodajte tom prvobitnom punk prasku katolički socijalni nauk, stadionsku himničnost, zlatne glasnice kojima Bono može smekšati i najtvrđa srca svjetskih glavešina, gitaristički minimalizam The Edgea čijoj se genijalnosti bilo kojem gitaristu prije i poslije njega jako teško primaknuti, postojanu ritam-sekciju koja je oprkos limitima dovoljno elastična za sve na potezu od rocka do elektronske muzike, nerv za lokalni i globalni društveno-politički angažman te neuništivu pop melodioznost i dobićete manje-više sve najvažnije sastojke na kojima počiva grandioznost U2 kao jednog od najvažnijih bendova u istoriji rocka.

 Da bi navedeni sastojci vremenom poprimili obrise mega-rock benda na svijetu bilo je potrebno i nešto producentske umješnosti, prvo Stevea Lillywhitea koji je isti posao u gotovo istom periodu obavljao na ključnim albumima Simple Mindsa iz susjedne Škotske s kojima su do sredine 80-ih vodili mrtvu trku za poziciju potencijalno najpopularnijeg benda dekade, a potom Briana Enoa i Daniela Lanoisa koji im je “otkrio Ameriku”. Vješt menadžer kakvog su našli u Paulu McGuinessu, koji im je bio isto što i Peter Grant Led Zeppelinima, takođe je bio ključan pa i im je Irska već nakon albuma “War” (1983), a pogotovo nakon “The Joshua Tree” (1989) postala tek ishodište za globalne uspjehe i utočište kojem su se uredno vraćali.

U 90-ima su listu s bombastičnim turnejama nakon postmodernističkog remek-djela rocka “Achtung Baby” (1991) podigli na novi nivo na kojoj se tada čak ni Stonesi nisu uzdigli, uvezivali iskustva Berlina i Sarajeva u jednu tapiseriju, a Bono oblijetao svjetske lidere u borbi za otpis dugova i dostojanstveniji život siromašnih, pogotovo u Africi. Često su mu zamjerali taj aktivizam, smatrajući ga besplatnom reklamom za U2, no ako mene pitate, šteta je što više lidera bendova nije vršilo takav pritisak na lidere najmoćnijih država i svjetskih organizacija.

Kad igrate na tom “levelu”, jasno je i da vremenom donekle izgubite kontakt s onime što ste bili na početku, kasnih 70-ih i ranih 80-ih u Dublinu, no U2 su se s albumom “All That You Can’t Leave Behind” (2000) i toj roli elegantno vratili da bi se do danas uspješno održali na tronu. Naime, na listi najprihodovnijih turneja U2 su prvi s turnejom “360” koja je od 2009. do 2011. godine zaradila, kad se uračuna efekt inflacije, gotovo 775 miliona dolara na 110 koncerata. S još nekoliko turneja u posljednje dvije decenije 20. i prvoj deceniji 21. vijeka ostvarili su prihode u rasponu od 117 do 456 miliona dolara, a prodali su i više od 170 miliona albuma.

Ipak, njihov san ostvaren je već ranije jer kad se sve zbroji i oduzme U2 je i jedan od najboljih bendova u istoriji rocka koji od osnivanja do danas nije promijenio niti jednog člana sastava, postojan poput Ramonesa, aktivistički poput The Clasha, velik poput Stonesa, popularan poput Beatlesa i uticajan poput Springsteena.

(jutranji.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.