Četnici i partizani ratovali pred sudom

Izvor: Vesti-online.com, 28.Feb.2015, 06:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četnici i partizani "ratovali" pred sudom

Iako se očekivalo da će juče biti donesena odluka suda u Beogradu u postupku rehabilitacije komandanta četničkog pokreta tokom Drugog svetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića, to se nije desilo. Naime, pred Višim sudom u Beogradu postupak za rehabilitaciju generala Mihailovića formalno je počeo ispočetka.

Kako je objasnio predsednik vanraspravnog veća sudija Aleksandar Trešnjev, ceo postupak se ponavlja jer je izmenjen sastav veća, pa je neophodno ponoviti uvodna >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << izlaganja i izvođenje dokaza.

Sledeće ročište zakazano je za 3. april, kada će biti preslušano sat i 20 minuta audio snimka sa suđenja Mihailoviću.

Zastupnik predlagača zahteva za rehabilitaciju, profesor beogradskog Pravnog fakulteta Oliver Antić zatražio je da se ne izvode ponovo dokazi koji su ranije tokom postupka izvedeni, nego da se zbirno pročitaju, o čemu je veće odbilo da se izjasni pre iznošenja uvodnih reči.

Povodom prisustva predstavnika tužilaštva na raspravi, Antić je istakao da je postupak jednostranački i da tužilac može da se umeša samo na strani predlagača, ili da kao posmatrač sedi u publici.

Veće je razmotrilo Antićev stav i donelo mišljenje da nema smetnje da predstavnik tužilaštva prisustvuje raspravi.

Dok je zasedanje bilo u toku ispred zgrade suda okupilo se oko stotinu građana. Pristalice rehabilitacije nosili su zastave ravnogorskog pokreta, a protivnici veliki transparent "Smrt fašizmu, sloboda narodu". Skandirali su "Ustaše, četnici, zajedno ste bežali!" i "Kralj vas je prodao!"

Zahtev za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića podneli su 2006. godine njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje jugoslovenske vojske u otadžbini.

* Dražina rehabilitacija kreće ispočetka?

* Srbija u petak rehabilituje Dražu?

* "Mom kumu Tomi rekli da je lep i pametan. A on poverovao..."

* Šešelj: Uzimamo kormilo u naše ruke

* Vučić(ević) se prepao Šešelja

Zahtevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima i kojom su mu oduzeta sva građanska prava.

Postupak za rehabilitaciju generala Draže počeo je 16. septembra 2010, ali je u dva navrata došlo do zastoja u procesu. Prvi put se čekalo utvrđivanje tačnog datuma njegovog streljanja, a drugi je krivične prijave za lažno svedočenje protiv dva svedoka podneo Savez antifašista Srbije.

Rešenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu kao datum Mihailovićeve smrti utvrđen je 17. jul 1946. godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.