Česme ukras dvorišta

Izvor: Politika, 08.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Česme ukras dvorišta

Molim da, ako je to moguće, napišete nešto o česmama koje bi bile ukras naših dvorišta, predložila je naša, kako je napisala, verna čitateljka iz Užica

Ne postoji ništa što u tolikoj meri može da oplemeni i promeni dvorišni prostor kao što može voda. Bilo da je uvedete u vidu mirnog jezerceta, bazena, dinamičnog vodopada, fontane ili tankog zidnog mlaza, voda će postati fokusna tačka u vašem vrtu koja će mu udahnuti dušu.
Česma je gotovo neizbežan deo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svakog dvorišta, pre svega zbog funkcionalnosti. Ona može biti oblikovana na različite načine, kao zidni izvor, slobodnostojeća česma, starinska pumpa ili "prirodni" kameni izvor. Česma i fontana su odlične alternative bazenu ili jezercetu u slučajevima kada je raspoloživi prostor mali, kada želite da izbegnete poslove oko održavanja, ili kada ima male dece u domaćinstvu i bezbednost je na prvom mestu.

Česme mogu biti neposredno ispred kuće, gde služe za svakodnevne potrebe snabdevanja vodom, za zalivanje, pranje kola i slično. U seoskom domaćinstvu, česma se često nalazi u okviru ekonomskog dela dvorišta. Tada uz česmu može biti izgrađeno i pojilo za živinu i druge domaće životinje.

Izbor mesta za dvorišnu česmu svakako zavisi od pozicije i načina snabdevanja česme vodom. Najčešće je to vodovod, a kada to nije moguće, izvor vode može biti bušeni bunar ili rezervoar za sakupljanje kišnice. Najpraktičnije je postaviti česmu u blizini postojećih vodovodnih instalacija, ali pri tome ne treba žrtvovati funkcionalnost dvorišta zarad uštede na nekoliko metara plastične cevi. Razmislite o načinu na koji ćete koristiti prostor. Odgovori na sledeća pitanja mogu poslužiti kao putokaz. Gde vam je zaista potreban izvor vode i za šta? Odakle želite da prilazite česmi i odakle želite da se ova vidi, i obrnuto? Prilikom izbora lokacije česme treba voditi računa i o tome da ona bude na takvom mestu gde neće smetati drugim aktivnostima u dvorištu, kao i da ne dođe do eventualne potrebe izmeštanja česme zbog neke buduće gradnje ili drugog razloga. Odvod vode iz slivnika česme treba da bude izveden tako da odgušivanje kanalizacije bude jednostavno i dostupno. Sam slivnik treba da ima rešetku da bi se sprečilo prodiranje lišća i drugog materijala koji može da zapuši kanalizacionu cev.

U pogledu materijala, česme mogu da se izgrade od opeke ili kamena, ili mogu da se izliju od betona. Postoje i gotove česme od metala, koje mogu da se kupe. Betonska česma može završno da se obradi cementnom košuljicom ili pranim sitnozrnim betonom ("kulije" obrada). Moguće je i oblaganje različitim materijalima poput kamenih ploča, keramičkih pločica, raznobojnog mozaika...

Ukoliko se opredelite za gradnju od opeke, povedite računa da to bude puna, dobro pečena opeka. Važno je da bude što manje porozna da bi bila otporna na vlagu i mraz. Česma treba da bude građena tako da su vodovodne cevi unutar česme toplotno što bolje izolovane da bi se izbeglo smrzavanje tokom zime koje, zbog širenja vode zamrzavanjem, može da izazove pucanje cevi. Kada voda kapilarno prodre u građevinski materijal i tu se zamrzne, dolazi do oštećenja u vidu pucanja ili ljuskanja u površinskom sloju. Najsigurniji način da se oštećenja izbegnu jeste da se obezbedi ispuštanje vode iz cevi u česmi tokom većih mrazeva zimi, naročito ukoliko nije obezbeđena dovoljna termoizolacija.

Temelj česme treba postaviti i izbetonirati na dubini od najmanje pedeset santimetara, na 10 santimetara debelom sloju šljunka. Na taj način se obezbeđuje da česma ostane u željenom položaju.

Ako težite interesantnom i atraktivnom rešenju, nabavite publikaciju sa projektima česama. Veoma je praktično da uz česmu postoji i radna površina, odnosno površina na koju može da se spusti sud sa vodom, oprano voće i slično.

Ne postoji nijedan razlog zbog kojeg i česmu u vašem vrtu ne biste posmatrali kao svojevrsnu skulpturu i oblikovali je na maštovit i originalan način. Možete u starinarnicama da potražite neku staru figuru kroz koju mogu da se sprovedu cevi. To može biti i deblo drveta koje ćete oblikovati prema želji ili ostaviti u izvornom obliku. Možete, takođe, da napravite pravi mali viseći vrt, tako što ćete u okviru česme predvideti udubljenja ili ugraditi posude u koje ćete zasaditi raznobojno cveće, ili tako što ćete jednostavno pustiti da je biljke penjačice obrastu. Možete izvesti figuru koju je vaše dete napravilo od lego-kocaka... I same slavine mogu da se kupe u maštovitim oblicima, posebno dizajnirane za vrtove, sa ventilima u obliku ptice, vilinog konjica i slično.

Mogućnosti su bezbrojne. Važno je da se opredelite za stil koji će odgovarati prostoru u kome se česma nalazi. Boje i način njene završne obrade treba da su u dijalogu sa bojama i obradom fasade kuće, ograde i drugih elemenata u vrtu.

Jelena Anđelković-Popadić
dipl. inž. arh.
deltapro@neobee.net

[objavljeno: 08.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.