Čepurin: Otvoreno i iskreno prijateljstvo

Izvor: RTS, 20.Avg.2014, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čepurin: Otvoreno i iskreno prijateljstvo

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je u Despotovcu da između srpskog i ruskog naroda postoji otvoreno i iskreno prijateljstvo i da je na političarima da ga operativno razvijaju, kroz segmente obrazovanja, kulture, turizma, ekonomije.

"Stalo nam je da to prijateljstvo produbljujemo", rekao je Čepurin, sinoć, na otvaranju Kancelarije srpsko - ruskog prijateljstva u Despotovcu, prenosi Tanjug.

Otvranju kancelarije prisustovali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su predsednici opštine Despotovac Dejan Nenadović i predsednik Skupštine opštine Despotovac Vlado Milošević.

U domenu obrazovanja postoji ogroman potencijal i podržavamo da se, na lokalnim nivou, uči ruski jezik, što otvara mogućnost mladima Srbije da nastave školovanje možda i u Rusiji, istakao je Čepurin.

Srbija i Rusija su sve bliže, a veze između Srbije i Rusije traju od 15. veka od Svetog Save i Stefana Nemanje i to nas obavezuje, a učenje ruskog jezika još će nas više povezivati, lakše ćemo sarađivati i u privredi gde su potencijali ogromni i gde je saradnje sve više, ocenio je Čepurin.

"Kada me pitate o sankcijama prema Rusiji, na samu reč sankcije osećam neku pretnju, ne osećam se komforno", rekao je Čepurin Tanjugu.

Sankcije su uvedene Rusiji u martu, a sada je avgust, Vladimir Putin i kancelarka Nemačke Angela Merkel sada razgovaraju o tome, tako da ja nemam tu šta da dodam, u tom smislu", rekao je Čepurin.

Čepurin se zahvalio opštinskim vlastima Despotovca što su omogućile otvaranje Kancelaru u ovom gradu i Kancelariji i Osnovnoj školu "Stefan Visoki" uručio stotinu knjiga.

"Reč despot na ruskom jeziku nije baš lepa, a na srpskom lepo zvuči, kao što grozni (Ivan) na ruskom lepo zvuči a na drugim jezicima ne", rekao je Čepurin.

Predsednik Kancelarije Slobodan Stojanović poklonio je Čepurinu litru šljivovice i Monografiju sela Miliva kod Despotovca.

Otvranju kancelarije prisustovali su generalni sekretar predsednika Republike Nedeljko Tenjović, savetnik predsednika Republike Stanislava Pak, predsednici opštine Despotovac Dejan Nenadović i predsednik Skupštine opštine Despotovac Vlado Milošević.

Posle otvaranja Kancelarije, Čepurin je prisustovao i otvaranju tradiconalne kulturne manifestacije 22. Dani srpskog duhovnog preobraženja, koja će trajati do 28. avgusta.

U toku jučerašnjeg popodneva Čepurin je posetio i srednjovekovni manastir Manasiju kod Despotovca.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.