Cene sirovina na ivici ponora

Izvor: Kurir, 27.Nov.2015, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene sirovina na ivici ponora

Vrednosti prirodnih resursa poput nafte, bakra, uglja i cinka ponovo su na skoro najnižem nivou od finansijske krize, a dok investitori veruju u njihov oporavak, u Goldman Saksu smatraju da nema razloga za optimizam.

Cene prirodnih resursa nisu dostigle najnižu vrednost i mogle bi nastaviti da padaju ukoliko se potražnja ne poveća ili se ponuda ne ograniči u većoj meri, tvrdi američki Goldman Saks (Goldman Sachs), jedna od najuticajnijih banaka na tržištu robe.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
Kako su cene sirovina poput nafte, bakra, uglja i cinka na približno najnižem nivou od finansijske krize, neki investitori smatraju da je moguće da su one dostigle minimum i da bi se mogle oporaviti u narednih 12 meseci.

Smanjenja u obimu proizvodnje rudarskih kompanija poput „Glenkora“ (Glencore), koji planira da za jednu trećinu redukuje godišnju proizvodnju cinka, pruža povoda za optimizam. Ali, ako se potražnja ne poveća, ta smanjenja neće biti dovoljna da se uspostavi ravnoteža na robnim tržištima, kažu analitičari Goldman Saksa. Cene bi morale ostati „niže tokom dužeg perioda“ da bi došlo do većeg opadanja proizvodnje.

„Prilagođavanja ponude zasad su još uvek nedovoljna, a potražnja je učinila premalo da bi se to sporo prilagođavanje nadoknadilo“, navodi se u izveštaju. „Ovo održava potrebu za nižim cenama, što znači da će i u narednih 12 meseci roba imati negativnu preporuku.“

Za robu je ovo bila još jedna tmurna godina. Blumbergov robni indeks, korpa 22 robna fjučersa koju prate institucionalni investitori širom sveta, pao je za 16 odsto i dotakao najniži nivo još od 2009, a takođe je na putu da treću godinu zaredom beleži gubitke. Tokom tog perioda opao je za skoro 40 odsto.

Iza ovogodišnje nagle prodaje stoji obilna ponuda, izazvana decenijom velikih investicija i usporavanjem rasta u Kini, koja se kreće ka ekonomiji koja je u većoj meri okrenuta potrošačima. Jačanje američkog dolara takođe predstavlja ozbiljnu prepreku.

Goldman nije jedina banka koja tvrdi da se cene robe u narednom periodu neće oporaviti. U globalnim izgledima za 2016. britanska banka Berkliz (Barclays) kaže da će roba nastaviti da „se kreću po dnu“ dok ne dođe do poboljšanja u pogledu svetskog privrednog rasta.

„S obzirom na niz strukturalnih opasnosti s kojima se cene robe trenutno suočavaju, od ekonomskog usporavanja Kine do jačanja dolara, kao i na prevelik obim proizvodnje i preterane zalihe, posebno kad je reč o nafti, realno je očekivati da bi cene još neko vreme mogle ostati na niskom nivou“, navodi se u dokumentu.

Prema istraživanju ove banke, cena nafte, bakra i zlata u prethodnim ciklusima mnogo duže su bile depresirane nego što je to dosad slučaj u ovom ciklusu.

Prošlog četvrtka su, prema indeksu Baltik draj (the Baltic Dry index), troškovi transporta robe pali na najniži nivo u poslednjih 30 godina. Trgovci kažu da ovaj pad odražava nedostatak potražnje za rudom gvožđa i ugljem u Kini.

Cena rude gvožđa, glavnog sastojka u proizvodnji čelika i velikog izvora prihoda za rudarske kompanije poput „BHP Bilitona“ i „Rio Tinto“, opala je na 45,10 dolara po toni, što je samo za jedan dolar iznad rekordnog minimuma iz juna.

Bakrom, koji se smatra barometrom globalnog rasta zbog širokog spektra upotrebe u industrijske svrhe, trguje se po ceni od samo 4.573 dolara po toni, što je najnoviji minimum u poslednjih šest godina, dok je cena cinka, koji se, između ostalog, koristi za sprečavanje procesa rđanja kod automobila i građevinskog materijala, pala za dodatna 1.502 dolara.

Američka sirova nafta je prošlog četvrtka pala ispod 40 dolara po barelu drugi dan zaredom, što je cenu spustilo na novi tromesečni minimum, dok trgovci i dalje brinu zbog sve većeg zasićenja tržišta.

„Od sada pa do kraja 2016. postoji sve veći rizik da bi zalihe nafte mogle dostići pun kapacitet“, kažu analitičari iz Goldmana.

Oni smatraju da će tržište izbeći krizu skladištenja, ali upozoravaju da je, ukoliko potražnja oslabi ili ponuda ostane velika, „oštar pad cene nafte jedini način da se oslobodimo viška ponude na fizičkom tržištu“.

Cena sirove nafte tipa WTI (West Texas Intermediate), koja je američki reper za cenu ovog energenta, snižena je na 39,89 dolara po barelu, što je pad od čak dva odsto za decembarsku isporuku, za koju je rok istekao prošlog petka.

Cena nafte za januarsku isporuku opala je za jedan odsto na skoro 41 dolar po barelu. Sirova nafta tipa brent, koja je međunarodni reper za cenu nafte, niža je za 0,5 odsto i iznosi 43,70 dolara.

Prosečna cena oba tipa nafte ove godine iznosila je manje od 55 dolara po barelu, što je najniža vrednost u poslednjih deset godina, ako ne i više.

Neil Hume

David Sheppard

Autor: Foto: Thinkstock

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.