Celer smanjuje stres i čuva arterije

Izvor: Kurir, 18.Dec.2014, 07:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Celer smanjuje stres i čuva arterije

Ova biljka pomaže u lečenju astme, katara pluća, promuklosti, gihta, reume, poboljšava apetit i otklanja smetnje u varenju

Celer (Apium graveolens), poznat u narodu i kao cereviz, selen i selin, dvogodišnja je zeljasta biljka, sa mesnatim i vretenastim korenom. Stabljika mu je razgranata i dostiže visinu od 40 do 80 cm. Tamnozeleni i sjajni listovi su veliki i perasto razdeljeni, dok su listići klinastog oblika. Slatkasti odebljali koren celera najčešće se koristi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u ishrani. Peteljke i listovi, koji imaju jak aromatičan miris, takođe služe kao začin. Kao samonikla biljka raste na primorju i na vlažnim staništima, a uzgaja se i u bašti.

Kad i kako se bere

Za lečenje se koriste listovi i koren, koji se skupljaju i vade do kraja oktobra. Lekoviti sastojci najbolje ostaju očuvani u sveže isceđenom soku sirovog korena, listova i stabljike.

NAPOMENA: Prilikom kupovine birajte plod čija stabljika pukne čim je savijete jer to znači da je svež. Ostaci stabljike na vrhu moraju biti bez tragova sušenja i truljenja. Obratite pažnju na boju, tamnija boja znači da je stabljika ukusnija.

Šta leči

Celer pomaže u lečenju astme, katara pluća, promuklosti, reume, gihta, mokraćnih puteva, bubrega, nervnih oboljenja, poboljšava apetit i otklanja smetnje u varenju. Takođe, poboljšava krvnu sliku i cirkulaciju. Celer deluju relaksirajuće na arterije, omogućavajući im da se šire, smanjuje količinu hormona stresa, koji, takođe, utiče na kontrakcije krvnih sudova. Preporučuje se i osobama sklonim debljanju i sa celulitom. Povoljno deluje i na regulisanje menstrualnog ciklusa.

Celer smanjuje i koncentraciju lošeg holesterola. Za snižavanje holesterola najbolje je piti sok od celera, s tim što treba biti uporan jer se očekivani efekat može videti tek posle osam nedelja.

UPOZORENJE: Manji broj osoba može da ima ozbiljne alergijske reakcije na celer, koje nekad mogu da dovedu do fatalnog šoka. Kod nekih ljudi konzumiranje celera može da izazove utrnuće jezika.

Čaj za reumu

U litar vode prokuvati 40 g celerovog lišća četiri-pet minuta, pa ostaviti poklopljeno dok se ne ohladi. Procediti i piti nekoliko puta dnevno. Kura traje nedelju dana.

Celer protiv povišenog holesterola

Litar vode prokuvati i ostaviti da se ohladi. Tri limuna dobro oprati i zajedno s korom iseći na komade. Sveže listove i stabljike celera (1/2 kg) takođe grubo naseckati. Limun i celer zajedno samleti, najbolje u blenderu. Dobijenu kašu preliti prokuvanom vodom i dobro promešati. Poklopiti i ostaviti da odstoji preko noći, a ujutru procediti i napitak sipati u staklenu flašu. Piti ujutru i uveče pre jela po 0,5 dl napitka.

Za oporavak organizma

Koren osrednjeg celera narendati i pomešati sa dve supene kašike meda. Uzimati više puta dnevno po jednu kafenu kašičicu ove mešavine.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.