Čavara pozvao poslanike da potvrde Vladu FBiH

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Mar.2015, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čavara pozvao poslanike da potvrde Vladu FBiH

SARAJEVO - Predsjednik FBiH Marinko Čavara pozvao je poslanike Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da danas potvrde nove članove federalne vlade, koji su svjesni stanja u ovom entitetu i spremni da daju doprinos rješavanju problema.

Čavara je napomenuo da je mnogo vremena prošlo u stranačkom nadmudrivanju, i pozvao sve da doprinesu stvaranju pozitivnog ambijenta u FBiH.

On je posebno naglasio da treba prihvatiti pruženu ruku EU.

"U vrijeme ekonomske krize >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ne može se očekivati da ova vlada ima čarobni štapić i rješenje za sve ekonomske probleme. Naravno, svi mi želimo da građanima obezbijedimo normalan život, što nije nimalo jednostavno", rekao je Čavara.

Kandidat za premijera Vlade FBiH Fadil Novalić, predstavljajući ekspoze, naveo je da su uzroci trenutnog lošeg ekonomskog stanja nezaposlenost, nezgrapan odgovor na ekonomsku krizu 2008. godine i pad stranih investicija.

Upoređujući podatke javne potrošnje u FBiH sa stanjem u Hrvatskoj, Novalić je istakao da će prva mjera biti donošenje moratorijuma na zapošljavanje u javnom sektoru.

"Ključne mjere ekonomske politike su smanjenje i nadzor javne potrošnje, smanjenje opterećenja na rad, reforma tržišta rada, poboljšanje poslovnog okruženja, borba protiv korupcije i stvaranje održive socijalne oblasti", rekao je Novalić.

On je naglasio da će biti izvršena i reforma školstva, odnosno da će Vlada FBiH pružiti podršku kantonima u toj oblasti da bi obrazovni sistem bio prilagođen tržištu rada.

Novalić je naglasio da će novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom biti potreban, te da će se raditi na tome da sadašnji stendbaj-aranžman, koji ima kratkoročan karakter, bude zamijenjen novim koji će biti srednjoročan.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić informisao je na početku današnje vanredne sjednice poslanike o tome da su predsjednik FBiH Marinko Čavara i potpredsjednici Melika Mahmutbegović i Milan Dunović potpisali odluku o imenovanju federalne vlade.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.