Čankov predlog Vučiću

Izvor: Mondo, 01.Mar.2015, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čankov predlog Vučiću

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) predlaže promenu izbornog sistema u Srbiji i uvođenje novog po kome bi Srbija bila podeljena u pet izbornih jedinica, kazao je lider te partije Nenad Čanak

Foto: Beta/Dargan Gojić

On je pozvao premijera Srbije Aleksandra Vučića da se javno izjasni o tom predlogu.

Čanak je rekao Tanjugu da bi se takvom promenom izbornog sistema za Narodnu Skupštinu Republike Srbije sprečila majorizacija poslanika od strane poslanika >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << iz velikih gradova, pretežno iz Beograda.

"LSV smatra da se i pre donošenja novog Ustava Republike Srbije mora pristupiti hitnom procesu decentralizacije i regionalizacije u Srbiji i u tom smislu već odavno smo tražili da se povede razgovor o promeni izbornog sistema u Srbiji", rekao je Čanak.

Po njegom rečima, tih pet izbornih jedinica bile bi: Beograd, Vojvodina, Šumadija, Jugoistočna Srbija, dok bi petu izbornu jedinicu činili svi ostali građani Republike Srbije.

Lider LSV-a je pozvao premijera Srbije Aleksandra Vučića da se javno izjasni u vezi sa pomenutim predlogom o promeni izbornog sistema.

"Vučića pozivam da bude prvi koji će uopšte išta reći o mogućnosti da se izmenom izbornog sistema istinski izborni sistem u Srbiji demokratizuje", naglasio je Čanak.

Čanak je naglasio da bi takav izborni sistem sa pet izbornih jedinica i sa takvim rasporedom izbornih jedinica bio daleko značajniji za zastupanje svih građana Srbije u republičkom parlamentu bez obzira gde žive na njenoj teritoriji, nego što je to slučaj sa važećim sistemom.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.