Izvor: Politika, 21.Dec.2014, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak nije samo moj već i problem LSV-a

Ako LSV pokrene smenu predsednika Skupštine Vojvodine, CVM neće podržati pokrajinski budžet

Novi Sad – Savez vojvođanskih Mađara spreman je da podrži predlog pokrajinskog budžeta, ali ukoliko se na dnevnom redu sednice koja je zakazana za utorak nađe zahtev za smenu predsednika skupštine Ištvana Pastora, kabinet Bojana Pajtića verovatno će ostati bez podrške sedam poslanika SVM-a. To je u razgovoru za „Politiku” nagovestio, predsednik vojvođanskog parlamenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i lider SVM-a Ištvan Pastor.

Njega je ponovo „na crtu” izazvao Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, sa kojom je SVM već 14 godina u vladajućoj koaliciji u pokrajini. Osim što je najavio da će tražiti Pastorovu smenu sa mesta predsednika pokrajinskog parlamenta, Čanak ga je optužio da je za tri meseca „tri puta izdao koalicione partnere, i doveo u pitanje da li su stranka vojvođanskih Mađara ili „peštanska stranka”.

„Tužna je čitava ova situacija i njegovo permanentno pojavljivanje mesecima, u kojem se svaka rečenica odnosi na SVM i mene”, ocenjuje Ištvan Pastor za „Politiku”, i nastavlja:

– To je samo znak da se u potpunosti istrošio, i ovo sada su loše role njegovog politiziranja. Znate, to nije moj, već njegov problem, i problem LSV-a, čiji ljudi jedva stižu da se ograđuju i da se izvinjavaju zbog svog predsednika. Te izjave su van normalnog političkog diskursa i načina ophođenja, ulaze u sferu ličnog i zato nemam šta tu da kažem. To govori o onome koji ih izgovara.

Da li očekujete da ćete u utorak, na dnevni red sednice, morati da stavite zahtev o sopstvenoj smeni?

Ako se želi pokrenuti pitanje moje smene, i ako to ozbiljno misle, neka to već jednom pokrenu. Ako on misli da tim najavama vrši pritisak na mene – prevario se. Ja nemam od čega da strepim. Pošteno radim svoj posao, sada predsednika skupštine, sutra neki drugi. Vara se i ako misli da ću pod presijom promeniti stavove, način zastupanja... Sve ovo ostalo je veoma jadno i tužno. Što se tiče onih napada i gradnje slike petokolonaša i neprijatelja, to me podseća na devedesete, samo što su lauferi te priče tada bili Milošević i Šešelj. Sada je svojom retorikom Nenad Čanak preuzeo njihove uloge.

Da li je SVM do kraja potpisao peticiju protiv SNS-a zbog političkog progona vojvođanskih poslanika, iako su vam koalicioni partneri na republičkom nivou? Čanak vas optužuje da to niste učinili.

Nismo mi nikakvu peticiju potpisali. To su laži sa kojima se napada cela ta priča. Mi smo to jutro izdali saopštenje u kojem smo iskazali jasan stav u odnosu na taj performans. Ja nisam taj koji treba da arbitrira da li je neko izvršio krivično delo ili ne. Niti osećam potrebu da se pravdam Nenadu Čanku gde sam bio. Gospodin Egereši je kao šef poslaničke grupe SVM-a, u sopstvenoj režiji, iz ljudske solidarnosti otišao na taj skup. Pitanje je zašto osim pokrajinskih poslanika tu nisu bili ni predsednik DS-a, ni predsednik pokrajinskog odbora te stranke.

SVM ranijih godina nije glasao za republički budžet. Da li ćete to sada učiniti? Da li ste zadovoljni predlogom budžeta i zbog čega?

Nismo zadovoljni, ali ne želimo kompletnu nesreću da navlačimo na sebe, da potkopavamo političku stabilnost na državnom nivou. Ne prihvatamo to kao nešto što je idealno i u skladu sa Ustavom, već kao nešto što je realnost u ovom momentu. Mislim da smo sve ovo vremene morali više da se bavimo donošenjem zakona o finansiranju pokrajine i nekim drugim, a ne da dočekamo situaciju da budžet stigne na dnevni red.

Aleksandra Komnenović

objavljeno: 21.12.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.