Čanak: Šešelju suditi u Srbiji

Izvor: RTS, 06.Maj.2015, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak: Šešelju suditi u Srbiji

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da se predsedniku radikala Vojislavu Šeselju, bez obzira na suđenje u Haškom tribunalu, mora u Srbiji "suditi za zla" koja je napravio u ovoj zemlji.
Nenad Čanak je istakao da "Šešelj kao i svi oni koji su već zaboravljeni, a sa njime su ozvaničili ili direktno učestvovali u progonu hrvatskog i ostalog nesrpskog stanovništva, za to moraju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odgovarati", prenosi Tanjug.

Lider LSV-a je u stranačkom saopštenju naveo i da se to mora uraditi" bez obzira na to da li je Šešelj ovde, ili mu se sudi u odsustvu".
On je podsetio i da je "progon hrvatskog i ostalog nesrpskog stanovništva postao potpuno vidljiv upravo na današnji dan, pre 23 godine, u prisustvu Vojislava Šešelja". 
"Tog 6. maja 1992. u Hrtkovcima je postalo očigledno ono na šta smo upozoravali i godinu ranije - da se u Vojvodini sprema i sprovodi državna politika nasilnog iseljavanja nesrpskog i opozicionog stanovništva", rekao je Čanka.
Prema njegovim rečima, nakon Hrtkovaca, "iseljavanje i progon su nastavljeni u više od 20 mesta u Sremu" a LSV to ne može i nikada neće zaboraviti. 
Čanak je istakao i da su "to bili dani kada smo čuvali svoje komšije i njihove domove" i da je "nedopustivo da za te strahote i progone niko nije odgovarao"
"Bio Šešelj osuđen ili mu uspelo da izbegne pravdu u Hagu za sve što je činio i ovde i u regionu, treba mu suditi u Srbiji", naveo je lider LSV.
Čanak je naveo i da "zato pozivamo tužilaštvo i sve nadležne republičke organe da se taj proces pokrene i da mu se onemogući da ovde izbegne pravdu za svoja zlodela". 
Prema njegovimr rečima, suditi Šešelju pred sudom uSrbiji zbog dešavanja u Hrtkovcima bila bi važna poruka žrtvama i njihovim porodicama a "ujedno bi dalo značajan doprinos suočavanju sa prošlošću i pomirenju u regionu".
U Hrtkovcima, vojvođanskom selu u kome su živeli Hrvati, Srbi i Mađari je 6. maja 1992. održan je miting Srpske radikalne stranke na kome je pročitan spisak sa imenima meštana hrvatske nacionalnosti od kojih je trazeno da se isele. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Čanak: Šeselju suditi u Srbiji

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Maj.2015

NOVI SAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da se predsjedniku radikala Vojislavu Šeselju, bez obzira na suđenje u Haškom tribunalu, mora u Srbiji "suditi za zla" koja je napravio u ovoj zemlji...On je istakao da "Šešelj kao i svi oni koji su već zaboravljeni,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.