Čanak: Šešelju suditi u Srbiji

Izvor: Radio 021, 06.Maj.2015, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čanak: Šešelju suditi u Srbiji

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da se predsedniku radikala Vojislavu Šeselju, bez obzira na suđenje u Haškom tribunalu, mora u Srbiji "suditi za zla" koja je napravio u ovoj zemlji.

On je istakao da "Šešelj kao i svi oni koji su već zaboravljeni, a sa njime su ozvaničili ili direktno učestvovali u progonu hrvatskog i ostalog nesrpskog stanovništva, za to moraju odgovarati".

Čanak je u stranačkom saopštenju naveo i da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << to mora uraditi "bez obzira na to da li je Šešelj ovde, ili mu se sudi u odsustvu". On je podsetio i da je "progon hrvatskog i ostalog nesrpskog stanovništva postao potpuno vidljiv upravo na današnji dan, pre 23 godine, u prisustvu Vojislava Šešelja". "Tog 6. maja 1992. u Hrtkovcima je postalo očigledno ono na šta smo upozoravali i godinu ranije - da se u Vojvodini sprema i sprovodi državna politika nasilnog iseljavanja nesrpskog i opozicionog stanovništva", rekao je Čanak. Prema njegovim rečima, nakon Hrtkovaca, "iseljavanje i progon su nastavljeni u više od 20 mesta u Sremu" a LSV to ne može i nikada neće zaboraviti.

"Bio Šešelj osuđen ili mu uspelo da izbegne pravdu u Hagu za sve što je činio i ovde i u regionu, treba mu suditi u Srbiji", naveo je lider LSV. Prema njegovim rečima, suditi Šešelju pred sudom u Srbiji zbog dešavanja u Hrtkovcima bila bi važna poruka žrtvama i njihovim porodicama a "ujedno bi dalo značajan doprinos suočavanju sa prošlošću i pomirenju u regionu".

U Hrtkovcima, vojvođanskom selu u kome su živeli Hrvati, Srbi i Mađari 6. maja 1992. održan je miting Srpske radikalne stranke na kojem je pročitan spisak sa imenima meštana hrvatske nacionalnosti od kojih je traženo da se isele.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.